İTALYAN hükümetinin mülteciler konusunda izlediği sert tutum ve her fırsatta bu konuyu pazarlık konusu olarak kullanma çabası Roma ile Brüksel arasında iplerin gerilmesine neden oldu. İtalya Başbakan Yardımcısı Luigi Di Maio'nun, Sicilya'nın Catania limanında Diciotti adlı sahil güvenlik gemisinde tutulan mülteciler için Avrupa çapında çözüm bulunmasını istedi. Aksi takdirde İtalya'nın Avrupa Birliği bütçesine yıllık katkısını keseceği yönünde ültimatom veren Di Maio'ya Brüksel'den sert tepki geldi. AB Komisyonu sözcülerinden Alexander Winterstein, Avrupa'da işlerin tehditle yürümediğini söyledi.

ÜLTİMATOM VERDİLER

Akdeniz'de on gün önce kurtarılan ve beş gündür limandaki gemide tutulan 150 kadar mültecinin karaya çıkmasına izin vermeyen İtalya, diğer AB ülkelerinin de 'yük paylaşımı' yaklaşımı sergileyerek mültecilerin bir kısmını kabul etmelerini istiyor. Di Maio, “Yumuşak tavır işe yaramıyor, eğer bizi dinlemezlerse sert tavır fonları engellemek olacak” dedi.

'TEHDİDİ BIRAK'

Di Maio'nun tehdit içeren açıklamaları Brüksel'de hoş karşılanmadı. Winterstein, yapıcı olmayan açıklamaların sonuca yaklaştırmayacağı uyarısında bulunarak, “AB bir kurallar topluluğudur ve kurallar temelinde işler, tehditlerle değil” ifadelerini kullandı. Brüksel'de on AB ülkesinin katılımıyla yapılan toplantıdan sonuç çıkmayınca İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, AB'yi ikiyüzlülükle suçladı.

İTALYA'DAN ABARTILI RAKAMLAR

İtalya Başbakan Yardımcısı Di Maio, Brüksel'in 'Diciotti sorununa' çözüm bulmaması halinde İtalya'nın gelecek yıl 20 milyar Euro katkıyı verme niyetinde olmadığını belirtti. Oysa İtalya'nın 2017'de AB bütçesine yaptığı katkı 12 milyar Euro seviyesinde. Bu tutarın 9.8 milyar Euro'luk bölümü de fonlar aracılığıyla İtalya'ya geri aktarıldı. Di Maio'nun, 20 milyar Euro rakamını nasıl hesapladığı netleşmedi. Mültecilerin günlerdir gemide tutulması İtalyan yargısını da harekete geçirdi. Agrigento Başsavcısı Luigi Patronaggio, çarşamba günü gemide yaptığı incelemelerin ardından rıza olmaksızın alıkoyma gerekçesiyle soruşturma başlattı.