Barzani Irak'ın kaos içine girdiğini, bütün siyasi parti ve çevrelerin toplanıp bu sorunu çözmesi gerektiğini belirterek "Eğer sorun çözülmezse biz de halkımıza döneriz. Halkımız son sözü söyleyecektir" dedi.

Bölgesel Kürt yönetiminin merkezinde önceki gün yapılan Nevruz kutlamalarında bütün gözler, Barzani'nin yapacağı konuşmadaydı. Kürt ulusal marşı olarak kabul edilen "Ey rakip"in okunması ile başlayan kutlamalarda, Barzani'nin "Kürt bölgesinin bağımsızlığını ilan etmesi" bekleniyordu. Daha önce bu konuda yayınlanan haberlerde, Barzani'nin Nevruz kutlamalarında Irak'tan ayrılacakları ve bağımsızlıklarını ilan edeceklerini açıklayacağı, ABD ve birçok Avrupa ülkesini de ikna ettikleri iddia edilmişti. Ancak Barzani, yaklaşık 5 saat süren kutlamalarda Nevruz ateşini yaktı, konuşma yapmadı. Barzani’nin Nevruz kutlamasına ilişkin yazılı mesajı da kutlamaların ilerleyen saatlerinde Kürt sitelerine düştü.

Barzani, bütün Kürtlerin "Kürtlük şemsiyesi" altında bir araya gelmesi gerektiğini, Irak'ın derin bir kriz ve kaos yaşadığını belirterek şu ifadeleri kullandı: "Artık yeter deme zamanı gelmiştir. Irak bir kaosun içine giriyor. Kargaşadan yararlanmak isteyen bazıları, iktidarlarını diktatörlüğe çevirmek istiyor. Bu nedenle bütün Irak'taki parti ve siyasi çevrelerine çağrıda bulunuyorum. Acil toplanın. Bu sorunu çözün. Eğer sorun çözülmezse, biz de halkımıza döneriz. Son sözü, son kararı halkımız verir. Sonra kimse bize söz söylemesin. Biz milletiz, özgür olmalı ve özgür yaşamalıyız. Kimsenin zulüm ve baskısını kabul etmeyiz. Müjde için de şunu söyleyebiliriz; muhakkak bir gün bu müjdeyi vereceğiz. Ama o günün doğru bir gün olması gerekiyor."

Amerikan Associated Press ajansı Barzani'nin açıklamalarını "Bağımsızlık ilan etmedi ancak Bağdat'la ilişkilerin anlamsız olduğunu söyleyerek son sözü halka bırakabileceğinin altını çizdi" yorumunu yaptı. Zira Barzani aynı açıklamsında Baas rejiminin devrilmesinden sonra hem Irak’ın yeniden inşasında, hem de iki yıl önce yeni hükümetin kurulmasında çok önemli rol üstlendiklerini anlatarak "Biz o rolleri üstlenmeseydik kim bilir Irak şimdi ne durumdaydı? Maalesef bazı insanlar hükmü ellerine almış ve her kim onların fikrine karşı çıkarsa çeşitli bahanelerle saldırıp terör uyguluyorlar" diye konuştu. Merkezi yönetimin anayasaya aykırı olarak petrol gelirlerini yeni bir ordu için harcadığını, bunun için de yeni savaş uçakları aldığını söyleyen Barzani, "İsteniyor ki, bu 1 milyonluk ordu, tek bir kişiye bağlı olsun. Dünyanın neresinde görülmüş, tek kişi hem Başbakan hem Genelkurmay başkanı hem içişleri bakanı hem savunma bakanı hem de Irak ulusal güvenlik başkanı olsun? En son bir yazı ile kendini Irak merkez bankasının başkanı ilan etmiş" ifadelerini kullandı.