Edinilen bilgiye göre getirilecek yeni teşvikler yerli, yabancı ayrımı yapılmaksızın tüm yatırımcılara uygulanacak. Yeni teşvik kapsamında yatırım aşamasında bina ve inşaat harcamaları için KDV iadesi ile şu an yatırımın en fazla yüzde 40'ı düzeyindeki vergi indiriminin artırılması gibi düzenlemelerin yer aldığı öğrenildi.

Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla yerli otomobil üretecek 'babayiğit'leri cesaretlendirmek için 1 milyar dolardan büyük otomotiv yatırımlarına yönelik yeni bir teşvik çalışması başlatıldı. Maliye, Sanayi, Ekonomi ve Kalkınma Bakanlıkları ile Hazine Müsteşarlığı'nın katılımıyla sürdürülen çalışmaların devam ettiği bildirildi. Üzerinde çalışılmakta olan yeni teşvik düzenlemesi kapsamında yatırım için uygulanan vergi indiriminin artırılması öngörülüyor. Bu oran halen yüzde 65 ile en yüksek 6. bölgedeki büyük ölçekli yatırımlarda uygulanıyor.

BİNA VE İNŞAATA KDV İADESİ

Buna yatırım katkı oranı deniliyor. Otomotiv sektöründe 1 milyar doları aşan yatırımlar için vergi indiriminde yatırıma katkı oranının en az yüzde 65'e çıkarılması bekleniyor. Çalışmaların halen devam ettiği, oranın 6. bölgenin bile üstüne çıkabileceği kaydediliyor. Otomotiv sektöründeki büyük yatırımların ayrıca KDV iadesinden de yararlandırılması öngörülüyor. Böylece, yatırımda kullanılan makine ve teçhizatta uygulanan KDV istisnasına ilave olarak bina inşaat harcamaları için ödenen KDV de yatırımcıya iade edilecek. 

Geçen yıl öncelikli yatırım statüsüne alındı

Geçen yıl şubat ayında çıkarılan kararnameyle otomotiv sektöründe 300 milyon lirayı aşan ana sanayi yatırımları, 75 milyon liralık motor yatırımları ve 20 milyon lira tutarındaki motor aksamları, aktarma organları ve bunların aksamları ile otomotiv elektroniğine yönelik yatırımlar 'öncelikli yatırım' statüsüne alındı. Bu kararla birinci bölgede de yapılsa, söz konusu büyüklüğü aşan otomotiv yatırımlarına 5. bölge teşvikleri sağlandı. Bursa'da yatırımın yüzde 15'i ile sınırlı bulunan kurumlar vergisi ve gelir vergisi indirimi, söz konusu kararla yüzde 40'a, çalıştırılan işçilerin sigorta primi işveren hissesi desteği de 2 yıldan 7 yıla çıkarıldı.

İşte yeni teşvik paketi

- 1 milyar doların üzerindeki yatırımlarda vergi indiriminde yatırıma katkı oranı yüzde 40'tan yüzde 65'e çıkacak. 

- Bina ve inşaat harcamaları için ödenen KDV yatırımcıya iade edilecek. 

- En çok teşvikin verildiği 6. bölgenin bile üzerinde bir destek gündemde. (HABERTÜRK)