Sınav, yapılan eserlerin sadece ülkemizde değil geniş bir coğrafyada izlendiğine dikkat çekiyor
 
Ekmek Teknesi, Kurtlar Vadisi (2003), Kapıları Açmak, Deli Yürek, Deli Yürek-Bumerang Cehennemi, Acı Hayat ve TRT1'de yayınlanmakta olan Sakarya-Fırat gibi onlarca esere imza atan yapımcı ve yönetmen Osman Sınav, Türk sinemasının hala kısır döngü içerisinde 'horoz döğüşü' yaptığını söyledi. Hacivat ve Karagöz Neden öldürüldü, Muhteşem Yüzyıl gibi tarihi konuları işleyen çalışmalara değinen Sınav, "Böyle şeyler de olmalı ama tarihi doğru okumak lazım. Tarihin bir misyonu var" dedi.
 
'DOĞRUSU OLMAZSA TARTIŞILIR'
 
Muhteşem Yüzyıl dizisinde Hürrem Sultan ve harem konusunun işleniş tarzının uzun süre tartışıldığını hatırlatan Sınav, şunları söyledi: "Doğrusu olmazsa tartışılır. Tartışma şekli bence yanlış. İnsanların seçebilmeleri gerekiyor ellerinde kumandaları var. Ama sadece insanlara da bunu yüklemek doğru değil. Yapılmamış, yapılmamış ve ilk defa yapılıyor ve onu insanlar merak ediyor. Fakat yasaklamak doğru değil. Bu arkadaşımız bu kadar yapabiliyor. Ticari olarak son derece başarılı bir arkadaşımız. O oradan görüyor, oradan yapıyor. Öbürü daha iyisi yapacak. Bunlar olacak. Olağan karşılıyorum çünkü doğru kültür politikamız yok."
 
'SÜLEYMAN'I SÜLÜMAN YAPTIK'
 
Muhteşem kelimesinin Kanunu Sultan Süleyman'a Avrupalılar tarafından verilen bir sıfat olduğuna dikkat çeken Sınav, "Biz kültürümüz gereği kendimize muhteşem demeyiz. Mütavazı davranırız. Muhteşem sıfatı Kanuni'ye düşmanlarının verdiği bir lakap. Biz o Muhteşem Süleyman'ı, tarihle espri yaparken 'Sülüman' haline getirdik" dedi.
 
İNGİLİZ GAZETESİ BİLE YAZDI
 
Bir İngiliz gazetesinde yaklaşık 3 ay önce "Muhteşem Süleyman artık muhteşem değil" diye bir yazı çıktığını kaydeden ünlü yönetmen, "Ciddi insanlar olaya nereden bakılması gerektiğini biliyorlar" diye konuştu. Türk dizilerini yurtdışı pazarlara açan ilk sinema yapımcısı olduğunu hatırlatan Osman Sınav, bugün Adriyatik'ten Çin seddine kadar olan bölgede Türk dizilerinin seyredildiğini ve etkisinin çok önemli olduğunu vurguladı.
 
OSMANLI BAKİYESİ İZLEYECEK
 
Bu ülkelerin büyük çoğunluğunun Osmanlı bakiyesi toplumlardan oluştuğuna vurgu yapan Sınav, "Bu pazar maalesef iyi kullanılmıyor. Bu muhteşem Süleyman'ı Osmanlı'nın Kanuni dönemindeki en geniş haritasından daha geniş bir alanda muhteşem bir şekilde seyredilecek.
 
İngiliz gazetesinin dediği gibi Muhteşem Süleyman artık muhteşem değil. Sülüman oldu çünkü... " ifadesini kullandı.
 
KIRIM'DA YIKILAN İMAJIMIZ
 
Bir ay önce Süleyman Demirel Üniversitesi'nin kendisine verdiği Toplumsal Katkı ödülünü almak için gittiği Isparta'da rektörle aralarında geçen bir diyaloğu anlatan Sınav, şunları kaydetti:"Rektör Bey Kırım'dan gelmişti o gün. Bana Kırım'dan, Osmanlı izlerinden bahsediyordu. Dedi ki "Hocam, Kırım'dakiler diyor ki: $u Muhteşem Yüzyıl dizisini izliyoruz da, Osmanlı'yı gözümüzde çok büyütmüşüz. Pek de öyle değilmiş. Durum maalesef böyle." Sinemada doğru yapıtların düzgün bir kültür politikasıyla yapılabileceğini vurgulayan ünlü sinemacı, "Yayıncılar sorumlu olacak, yapımcılar sorumlu olacak, Kültür Bakanlığı sorumlu olacak" dedi.
 
yenişafak