Muhtarlık seçimleri, Türkiye genelinde 'yerel husumet savaşları'na dönüştü. 19 farklı şehirde meydana gelen olayların bilançosu ağır oldu: 14 ölü, 120 yaralı.


29 Mart yerel seçimleri bir kaç münferit olay dışında Türkiye genelinde demokratik olgunluk içinde gerçekleşirken, muhtarlık yarışına ise kan bulaştı. Mahalle ve köylerdeki muhtarlık seçimi ölüm kalım savaşına dönüştü. Erzurum, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin başta olmak üzere 19 kentte oy kullanımları sırasında muhtar adayları ile taraftarları arasında çıkan kavgalarda toplam 14 kişi yaşamını yitirirken, 120 kişi yaralandı. İşte, il il kanlı bilanço:
ERZURUM: Horasan ilçesinde Ali Çeyrek köyü muhtarlığı için farklı adayları destekleyen amca çocukları ilçe merkezindeki Dörtyol mevkiinde karşılaştı. Çıkan tartışmanın silahlı kavgaya dönüşmesi sonucu Şirin Yerdelen (40), Hacı Yerdelen (53) ve Nevzat Yerdelen (27) öldü. Yaralanan 12 kişi ise hastanelere kaldırıldı. Karaçoban ilçesinde çıkan kavgada da 1 kişi öldü, 5 kişi yaralandı.

DİYARBAKIR: Lice'ye bağlı Buminağa Mahallesi'nde muhtar adayı Şirin Çamlı ile seçmenler arasında çıkan kavgada Çamlı kalp krizi geçirerek öldü. Sığınak Köyü'nde de muhtarlık için çıkan silahlı kavgada da Adnan Yalçın öldü, 10 kişi de yaralandı.

KARS: Kağızman'a bağlı Karabağ Köyü'nde muhtarlık seçimi yüzünden çıkan çatışmada aday Zeki Demir hayatını kaybederken, 4 kişi yaralandı. Selim ilçesi Bozkuş köyünde de 4 kişi yaralandı.

VAN: Özalp İlçesi Dibekli Köyü'nde muhtarlık seçimi nedeniyle İnan ve Erdemli aileleri arasında başlayan tartışmada 3 kişi atılan taşlardan yaralandı. Erçek Beldesi'ndeki kavgada ise, Mehmet Güleryüz isimli seçmen öldü.

AFYONKARAHİSAR: Çobanlar İlçesi Göynük Köyü'nde muhtar adayları Ali Şenol ve Bayram Çivril ile kardeşleri arasında oy yüzünden çıkan tartışma silahlı kavgaya dönüştü. Kavgada 7 kişi yaralandı.

MARDİN: Dargeçit İlçesi'nde eski ve yeni muhtar adayları kavgaya tutuştu. Taşlı sopalı kavgada 7 kişi yaralandı. Çölova Köyü'nde muhtarlık seçimi nedeniyle çıkan kavgada 18 kişi yaralandı.

ANTALYA: Manavgat İlçesi Karaöz Köyü'nde adaylar arasındaki kavgada 2 kişi öldü.

ŞANLIURFA: Suruç ve Akçakale ilçelerinde aileler arasında muhtarlık seçimi nedeniyle çıkan taşlı sopalı kavgalarda 6 aileden toplam 46 kişi yaralandı. Bezirci köyünde çıkan olayda ise 1 kişi öldü, 16 kişi yaralandı. Siverek'te de 3 kişi seçim nedeniyle çıkan kavgada yaralandı.

MANİSA: Gölmarmara ilçesine bağlı Tiyenniköyünde muhtar seçildiğini öğrenen Erol Doğan, seçim kutlaması sırasında öldürüldü.

İZMİR: Konak ilçesi Boğaziçi semtinde, mahalle muhtarlığına oy atma yüzünden çıkan tartışmada iki kişi bıçakla yaralandı.

Ayrıca Iğdır, Kocaeli, Siirt, Muş, Adayıman, Bitlis, Gaziantep, Kayseri, Muğla'da çıkan kavgalarda da 3 kişi öldü, 37 kişi de yaralandı.


Yakınları yıkıldı

Horasan'daki çatışma sonrasında Erzurum Araştırma Hastanesi önünde toplanan ölü ve yaralı yakınları fenalık geçirdi. Polis ekipleri ve güvenlikçilerin tedbir aldıkları hastane önünde toplanan vatandaşlardan fenalık geçirenlere, hastane acil servisinde ilk müdahale yapıldı.