Bizler,CocaCola ile PepsiCola’yı ezeli iki rakip olarak biliriz. İki firma, sadece içecek değil, aynı zamanda yiyecek devidir de.Coca Cola’nın en üst makamı olan CEO’luğa merdivenleri adımadım çıkan bir Türk profesyonel Muhtar Kent oturdu.Hazır gıda ve meşruba firması PepsiCo’da da bir Türk kadını Ümran Beba,merdivenleri hızla çıkıyor.
 
2009’da Güneydoğu Avrupa Bölge Başkanlığı’na getirilen ÜmranBeba, Türkiye ve bölgede kendisine bağlı 14 ülkedeki başarılı çalışmaları sonucunda 8 Şubat 2010 tarihi itibarıyla Asya Pasifik Bölge Başkanlığı’na yükseltildi. Bir yılını dolduran Beba ile bir günlüğüne geldiği İstanbul’da Hong Kong günlerini konuştuk. 
 
Türk kadını için gurur verici 
 
Asya -Pasifik Bölgesi’ne Başkan olmanın anlamı nedir? 
 
PepsiCo, dünyanınenbüyük ikinci yiyecek ve içecek şirketi.Ana şirketleriQuaker,Tropicana,Gatorade, Frito-Lay vePepsiCola’dır. Atandığım bölgede 18 ülkeden sorumluyum. Küresel bir firmada bir Türk kadınının bu noktaya gelmesi gurur verici. Japonya’dan Avusturalya’ya, Yeni Zelanda’dan Afganistan’a tüm bölge bana bağlı.Çin ve Hindistan bunun dışında kalıyor. 
 
6.6milyar dolarlık ciro 
 
Nasıl bir ciroya hükmediyorsunuz? 
 
PepsiCo Asya Pasifik, PepsiCo Asya, Ortadoğu, Afrika’ya (AMEA) bağlıdır. PepsiCoAMEA, PepsiCo’nun ana bölümlerinden biridir. 2010 yılında PepsiCo 57,8 milyar dolar toplamgelir açıklarken, bunun içinde PepsiCoAMEA’nın gelirleri 6,6milyar dolar olarak gerçekleşti. 
 
Hong Kong’da hangi dersleri çıkardınız? 
 
HongKong’a gelince, şunu anladım. Benhem Batılı’yım hemde Doğulu’yum. Burada, “Türk kimdir?” sorusunu kendime defalarca yenidensordum.Bugüne kadar çeşitli bölgelerde çalıştım.Kesinlikle,Türklerin DNA’sındahemdoğuluhemde batılı özellikler var. İnsana saygı anlamında bu özellikler ve duyarlılıklar öne çıkıyor.Genetiğimdeherhalde bu vasıflar olduğu içinne Doğu’dane de Batı’da bir sıkıntı yaşadım.   
 
Size,uyum için program hazırlandı mı? 
 
Evet.HongKong’a gittiğiminikinci ayında kültür programı aldım.Karışık bir bölgede çalışacağımiçin çevre ülkelerle olanilişkiler anlatıldı.Profesyonelliğinbu anlamdanasıl kullanılacağı gösterildi.Asya’da ‘face’ yani ‘yüz’ diye bir kavramvar.Yüzünüzü kaybetmeyeceksiniz.Başkalarınınyanında kimseyi eleştirmeyeceksiniz.
 
Kadının iş hayatındaki altın hedefi yüzde 50 olmalı
 
PepsiCo’da kadın çalışan oranı nasıl bir durumarz ediyor? 
 
Türkiye’de ortalama çalışan kadın oranı yüzde 30’dur. Bizim bölgemiz çapında ise, görev alan yönetim ekibinin yaklaşık yüzde 28’i kadınlardan oluşuyor. Kadının iş hayatında erkeklerle eşitlik sağlayabilmesi için “altın hedef” nedir? Hedef, yüzde 50-50 olursa ideali yakalamış olacağız. Yani, şirketlerde kadın - erkek oranının eşitlenmesiyle altın hedefe ulaşılabilir. Ama bunun için hem mücadele hem de çok çalışmak lazım. Bu hedeflere en yakın olanlar Kuzey Avrupa ülkeleridir.
 
Pepsi Afganistan’a TESiS KURUYOR
 
Küresel krizden sonra ekonomik çevrelerde, gözler hep doğuya çevrildi. Gerçekten çalıştığınız ülkelerde büyük fırsatlar gözlüyor musunuz? 
 
Görüyorum diyebilirim. Mesela, Endonezya’da 230 milyon nüfus var. Orta sınıf hızlı büyüyor, genç nüfusu yüksek. Yükselen pazarlar arasında. Türkiye gibi o da bu grupta. Ama, en hızlı büyüme Vietnam pazarında. O pazara 250 milyon dolarlık bir yatırımla fabrika kuruyoruz. Vietnam ekonomisi iyi gidiyordu ama enflasyon yüzde 15’lere gelince devalüasyon oldu. 
 
Herhalde toparlayacak, bu anlamda reformlar yapılıyor. Pakistan’a baktığımızda her açıdan zor bir ülke var karşımızda. Özellikle kadınların hayatı çok zorda. Savaş olsa da Afganistan’da da ekonomi giderek büyüyor. Pepsi, şişeleme tesisi kuruyor burada. Başkent Kabil’de 60 milyon dolarlık bir yatırımla kurulacak tesiste çalıştırmak için 800 kişi alınacak. Hem Afanistan’da hem de Pakistan’da kadınların işe alınması için çok çaba harcayacağım.
 
Çocuklarım Çin lehçesi olan Pataghuna öğreniyor
 
Eşiniz ve çocuklarınız, sizin yaşamınıza nasıl ayak uydurdu? 
 
Eşim Prof.Dr. Ali Beba, Hong Kong’a gitmeden önce ÖzyeğinÜnversitesi’nde girişimcilik dersi veriyordu. Hong Kong’da da Teknoloji ve BilimÜniversitesi’nde yine aynı dersi veriyor. Biliyorsunuz 7 ve 10 yaşında iki oğlumuz var.Onları bir koleje kaydettik. İngilizce yanında bir Çin lehçesi olan Patanghuna da öğreniyorlar. Ben ve eşimise Çin’inHongKong’da kullanılan lehçesi olan “Kantoniz” i öğrenmeye çalışıyoruz.
 
Muhtar Kent’i başarılı buluyorum
 
Birbirinden çok farklı ülkeler size bağlı. İşinizi yaparken neler hissediyorsunuz? 
 
Uzakdoğu yepyeni bir dünya benim için. Bölgedeki ülkelerin çoğu genç nüfusa sahip. Türkiye ile bu benzerlik var. Japonya, Yeni Zelanda, G. Kore, Avustralya tüketimaçısından daha gelişmiş ülkeler. Vietnam, Tayland, Filipinler, Endonezya gibi daha genç ülkelerde de büyük potansiyel var. Coca Cola’nın başında Muhtar Kent var. Siz de en tepeye çıkıp ona rakip olabilir misiniz? Muhtar Kent’i son derece başarılı bir Türk profesyonelidir. Şu anda bulunduğumnoktadan sonra hangi görev verileceğini tabii ki bilemem.
 
Türkiye’de yatay Hong Kong’da dikey yaşıyoruz
 
İstanbul’u özlüyor musunuz? 
 
Özlüyorumtabii ki. Bu kez global kadın zirvesi için geldim. Yılbaşından sonra bu ikinci gelişim. Hong Kong’la İstanbul’u karşılaştırdığınızda en çarpıcı farklılıklar neler oluyor? İstanbul’da ve Türkiye’de yatay yaşayabiliyorsunuz. Hong Kong’da ise yer azlığı nedeniyle dikey yaşambiçimi var. Oraya gidince biz de dikey hayata geçtik. Yaşadığımız daire, binanın 38’inci katında. Çin’den gelen endüstriyel kirlilik oraya da yansıyor. Ancak, şehirden biraz açılınca doğa ile iç içe olabilecek yeşil bölgeler var.
 
Yağ oranını yüzde 15 düşüreceğiz
 
Ürünlerinizde yağ oranlarını düşürmeyi planlıyormusunuz? 
 
2020’ye kadar temel küresel gıda markalarındaki porsiyon başına ortalama doymuş yağ miktarını yüzde 15 düşürmeyi hedefliyoruz.
 
Görüntüye değil, yeteneğe bakarız
 
Çalıştığınız bölgelerdeMüslüman ülkeler de var. Başı kapalı kadınları işe alabiliyormusunuz? 
 
Biz küresel bir firmayız. Ayrımyapma lüksümüz yoktur. Görüntüye bakmayız, bizim için önemli olan işe alınacak kişinin yeteneği, işinin ehli olmasıdır.
 
bugün