İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Aydın Şube Başkanı Kazım Zeyrek, depremler ve diğer doğal afetlerden korunma isteminin tüm insanların en temel hakkı olduğunu belirterek, “Yapılaşmaya uygun olmayan alanlar yapılaşmaya açılmamalı ve imar afları çıkarılmamalıdır” dedi.
17 Ağustos Depreminin ardından yıllar geçmesine rağmen deprem şehitlerinin hiç unutulmadığına işaret eden İMO Aydın Şube Başkanı Kazım Zeyrek, Türk halkının 45 saniyelik bir depremde on binlerce evladını kaybettiğini hatırlattı. Depremlerden ve tüm diğer doğal afetlerden korunmak yönünden yapılan istemlerin en temel insan haklarından olduğunu belirten Zeyrek, “Siyasi iktidarlar deprem konusunda görevlerini eksiksiz olarak yerine getirmelidir. Ülkemizde dereler, vadiler, ormanlar ve su havzaları deprem tehlikesi içeren kısacası yapılaşmaya uygun olmayan alanlar yapılaşmaya açılmamalı ve imar afları çıkarılmamalıdır. Depremde hasarın, zararın, can ve mal kaybının azaltılmasının bilinen tek yolu mühendis, mimar ve şehir plancılarının ortak katkıları, çabalarıyla depreme dayanıklı yapıların yapılabileceği uygun yerleşim alanları tasarlamak ve üretmektir” diye konuştu.
Bütün toplumu derin acılara boğan ve binlerce kişinin hayatını kaybettiği depremlerin bir daha yaşanmamasının herkesin ortak temennisi olduğuna değinen Kazım Zeyrek, şöyle konuştu: “Depremlerin değil, binaların can aldığı herkes tarafından kabul edilen bir gerçektir. Ülkemizin deprem kuşağında olması; depremle yaşamayı öğrenmemizi ve olası depremlere karşı hazırlıklı olmamızı gerektirmekte. 17 Ağustos depreminde binlerce insanımızı kaybetmenin acısı, ülkemizin deprem kuşağında olduğunu bir kez daha hatırlattı. Ancak beraberinde depreme karşı alınacak önlemler, deprem sırasında ve sonrasında yapılabilecekler konusunda ne kadar geride olduğunu da ortaya çıkardı. Depremleri en az can ve mal kaybıyla atlatabilmemiz için bu alandaki eksikliklerimizin tespit edilmesi, gerekli örgütlenmelerin, çalışmaların yapılması ve etkili denetim mekanizmalarının yaşama geçirilmesi büyük önem taşıyor”