Afyon, Bilecik, Bursa ve Kocaeli illerini kapsayan Ayyıldız isimli akaryakıt kaçakçılığı operasyonunda, operasyonu gerçekleştiren personele 324 YTL verilirken, olayın ortaya çıkarılmasını sağlayan muhbir 10 bin 873 YTL ile ödüllendirildi. Operasyon kapsamında ödenen toplam ikramiye tutarı ise 21 bin 739 YTL oldu.

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı, MHP Grup Başkanvekili ve İzmir Milletvekili Oktay Vural'ın soru önergesine verdiği yanıtta, Afyon, Bilecik, Bursa ve Kocaeli illerinde 2007 yılında yapılan akaryakıt kaçakçılığı operasyonun sonuçları hakkında bilgi verdi. Yazıcı, Ayyıldız ismi verilen operasyonda, Afyon, Bilecik, Bursa ve Kocaeli illerindeki bazı benzin istasyonlarında çeşitli boya firmaları adına ithal edilen solvent türü ürünlerin, ithalat işlemlerinin mevzuata uygun olarak özel gümrük antreposunda gerçekleştirildikten sonra ilgili fabrikalara götürülmeyip bahsedilen illerdeki çeşitli benzin istasyonlarında gizli düzenekler yardımıyla kaçak akaryakıt üretiminde kullanılarak usulsüzlük ve kaçakçılık yapıldığının tespit edildiğini bildirdi. Operasyon kapsamında Afyon Sandıklı ilçesinde, herhangi bir belge ibraz edilemeyen 7 bin 158 litre akaryakıt ile 5 adet yer altı tankı ve toplam 4 adet akaryakıt pompasına el konulduğunu kaydeden Bakan Yazıcı, henüz tasfiye işlemleri tamamlanmadığı için kaçak petrolün değerinin bilinmediğini söyledi.

BURSA VE BİLECİK'TE 136 BİN 800 KİLO KAÇAK AKARYAKIT ELE GEÇİRİLDİ

Bakan Yazıcı, soru önergesine verdiği yanıtta, operasyon kapsamında, Bursa'nın Kınık beldesi ve Bilecik'in Bozüyük ilçesine bağlı Vezirhan beldesinde 136 bin 800 kilogram kaçak akaryakıt ele geçirildiğini, bu akaryakıtın vergilendirilmiş değerinin ise 109 bin 539 YTL olduğunu bildirdi. Yine operasyon kapsamında Sakarya ili Hendek ilçesinde 18 bin 240 kilogram kaçak akaryakıt ele geçirildiğini ifade eden Yazıcı, mühürleri fek edildiği için ele geçirilemeyen 4 bin 855 litre kaçak kurşunsuz benzinle ilgili olarak da Hendek Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğunu kaydetti.


GEBZE'DEKİ KAÇAKÇILIĞIN BOYUTU 30 MİLYON 557 BİN YTL'Yİ BULDU

Yazıcı, yapılan çalışmalar neticesinde Gebze Petrokimya İhtisas Gümrük Müdürlüğü'nden organizasyona mensup kişiler tarafından ithal edilen 15 bin 624 ton akaryakıt harici petrol ürünlerinin kaçak akaryakıt üretiminde kullanıldığının tespit edildiğini de ifade etti. Bakan Yazıcı bu ürünlerin ise vergilendirilmiş değerinin 30 milyon 557 bin 127 YTL olduğunu bildirdi. Yazıcı, “operasyon sonucu ele geçirilen kaçak akaryakıttan alınan numunelerin TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi'nde yapılan analizlerinde Otomotiv Yakıtları Dizel Özellikle sınır değerlerine ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından belirlenen Ulusal Marker Seviyesine uygun olmadığı tespit edilmiştir” dedi.


KAÇAK AKARYAKIT 109 BİN 539 YTL'YE SATILDI


Bakan Yazıcı, Bilecik İl Özel İdaresince tasfiyeye tabi tutulan kaçak akaryakıtın 109 bin 539 YTL'ye satıldığını bildirdi. Afyon'da ele geçirilen kaçak akaryakıtın tasfiye işlemlerinin devam ettiğini, Kocaeli'nin Hendek ilçesinde ele geçirilen kaçak akaryakıtla ilgili henüz tasfiye kararı verilmediğini kaydeden Bakan Yazıcı, Ayyıldız operasyonu kapsamında toplam 38 kişi hakkında hukuki işlem yapıldığını kaydetti.


MUHBİRE 10 BİN YTL ÖDÜL


Afyon ve Kocaeli'nde ele geçirilen petrolün tasfiyesi henüz yapılamadığı için operasyonda yer alan personele ve muhbire ikramiye ödemesi yapılamadığını belirten Yazıcı, Bilecik ve Bursa operasyonları nedeniyle verilen ikramiyeler konusunda ise şu bilgileri verdi:

“Bilecik ili Bozüyük ilçesinde operasyonu gerçekleştiren 31 personele kişi başı 214, 20 YTL Bilecik ili Vezirhan beldesinde operasyonu gerçekleştiren 13 personele kişi başı 324,81 YTL olayın ortaya çıkarılmasını sağlayan muhbire ise 10 bin 873, 80 YTL ikramiye ödemesi yapılmıştır. Operasyon kapsamında ödenen toplam ikramiye miktarı 21 bin 730 YTL'dir.”