Didim Alevi Bektaşi Kültür Merkezi ve Cem Evi Derneği Başkan Yusuf Doğan Muharrem Ayı dolayısıyla yaptığı açıklama ile Muharrem Ayı"nın önemini ve yapacakları faaliyetleri anlattı.
Muharrem Ayı"nın Anadolu Alevileri dışında birçok inanç ve kültür için de kutsal bir ay olduğunu kaydeden Yusuf Doğan “Rivayetlere göre, Nuh Peygamberin gemisinin içindekilerle birlikte tufandan kurtuluşu, İbrahim Peygamber"in ateşten sağ kurtulması, Yunus Peygamberin balığın karnından sağ çıkması hep bu ayda olmuştur. Birçok inanç için önemli olan Muharrem ayı Türkiye"de pek bilinmez. Aleviler için Muharrem ayının önemi, Hz. Hüseyin"in 680 yılında Muaviye"nin oğlu Yezid"e “biat” etmemesi sonucu, Kerbela"da ailesinden 72 kişi ile birlikte katledilmesinden sonra başlar. Bu katliam sonrası, Muharrem ayı Aleviler açısından haksızlığa, zulme bir tavır, karşı tavır alışın ve zulme uğramış kişilere yönelik olarak üzüntüleri dile getirmenin, bu anlamıyla da yas tutmanın bir sembolüne dönüşür. Kurban Bayramı"ndan 20 gün sonraya gelen “Muharrem orucu? bu kutsallıkla 12 gün sürer. Anadolu Alevileri Muharrem ayında, zorlamadan ve gösterişten uzak, gönüllülük temelinde on iki gün oruç tutup onun üçüncü gün aşure pişirirler, kurban keserler. Oruç süresince sahura kalkmayan, oruçlarını bulundukları yerde güneş battıktan sonra açan Aleviler, on iki gün boyunca mümkün olduğunca gösterişten uzak dururlar. Bütün bu “yas"" ve “oruç“ döneminde aslolan aç kalmak değil, “nefsin“ kontrolüdür. Anadolu Alevileri başta olmak üzere, Şiiler ve birçok inanç için tarafından kutsal kabul edilen ve 12 gün boyunca “matem orucu“ tutulan Muharrem ayı 7 Aralık"ta başladı, 19 Aralık"ta sona eriyor”dedi.
Derneğin Muharrem Ayı dolayısıyla yapacağı etkinliklere de değine Doğan “Derneğimizde Muharrem orucu boyunca her akşam düzenli olarak yemek yapılıp birlikte oruç açılacak. Yemek sonrasında, Dedeler Kurulumuzun oluşturduğu program dahilinde 12 gün boyunca “Muharrem sohbetleri” yapılacaktır. 19 Aralık 2010 tarih akşamı, kurban kesilerek, yine Dedeler Kurulumuzun organize ettiği Cem İbadeti yapılacaktır. Ayrıca 10 Aralık 2010 günü saat 18.00 de Cemevi salonunda bir panel gerçekleştirilecektir” diye konuştu.