Kısa vadede sorun yok

Siyaset Bilimci, 21. Yüzyıl Türkiye Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ümit Özdağ: Açılım planı üç aşamalı; kısa, orta ve uzun vadeli bir plan. AKP bu plana hazırlıksız değil. Hangi aşamada ne yapacağını çok iyi biliyor. Şu anda kısa vadeli aşaması uygulanıyor. Bu aşama ise bireysel kültürel haklar çerçevesinde yapılıyor. Org. Başbuğ 14 Nisan"da Harp Akademileri"ndeki konuşmasında bireysel kültürel haklar konusuna değindi ve bu konuşmadan hükümet ile aynı görüşte olduklarını anladık. Kısaca TSK açılımın birinci aşamasına evet diyor. Başbuğ"un sınırda yaptığı bu konuşmayı teyit olarak kabul edebiliriz. Ancak bence planın orta ve uzun vadeli uygulamalarında sorun çıkacak.

Olumlu bir gelişme

Siyabet Bilimci, TESEV Danışmanı Doç. Dr. Mansur Akgün: Org. Başbuğ"un bu konuşmasını, Kürt açılımı konusunda hükümetin arkasında olduğu biçiminde yorumlayabiliriz. Daha önce de Başbuğ Anayasal vatandaşlık konusunu gündeme getirmişti. Hatta Atatürk"ün söylemleriyle bu konuya açıklık getirmişti. Bu açıklaması o dönemde muhalefeti rahatsız etmişti. Bugün sınırda yapmış olduğu açıklama da muhalefeti yine rahatsız edecektir. Ben bu açıklamayı Kürt açılımında olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyorum.

Ağalık neden yok edilmedi

Ankara Üniversitesi Siyasel Bilgiler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Doğu Ergil: Genelkurmay Başkanı"nın sözleri siyasal önerme. Ordu bu meseleye böyle bakıyor ve böyle bakmaya devam edecek. Profesyonel görevi sınırları korumak ve dış düşmanlara karşı ülkeyi savunmak olan meslek teşkilatı, siyasal değerlendirme yapıp, siyaseti gündemini belirliyor. Bunun arkasına da silahın gücünü koyuyor. Genelkurmay Başkanı ağalıktan bahsediyor. Cumhuriyet modernleşme projesiydi. Ağalık dediğimiz pre-modern bir kurum. Cumhuriyet rejimi neden ağalığı yok etmedi. Tam tersine ittifak yaparak ağalık sisteminin devam etmesini sağladı. Hatta son zamanda terörle mücadele için ağalar korucu başı yapılmadı mı? Geleneksel yapı koruculuk ile tekrar ihya edildi. Terörizm ağrı gibidir. Ağrı hastalık değildir, hastalık belirtisidir. Biz ağrıyı gidermek için uyuştucu veriyoruz. Oysa hastalığı anlamak gerekir.

Dostluk ve uyarı mesajı

Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Hasan Köni: Org. Başbuğ, konuşmasında hem yumuşatıcı, hem de görev başındayız mesajları verdi. Barıştan bahsetti ama bu barışı bozacak olursa da görevimizin başındayız demek istedi. Özellikle böyle bir süreçte, belirli bir boyutun üzerine çıkan olur ve ayrılıktan bahsedilirse, biz görevimizi yaparız diyor. Hem dostluk hem de uyarı mesajları bunlar.

Vatan