Arınç, “"CHP"nin, MHP"nin başlangıçtaki olumsuz tavırlarının ilelebet sürmeyeceğine inanıyorum. Çünkü toplumsal talebin dışında kalamaz hiç bir siyasi parti” dedi

DEVLET Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, hükümetin Kürt açılımının, "Cumhuriyetin en önemli projesi sayılabileceğini"söyledi. Arınç, Antalya Vakıflar Bölge Müdürlüğü"ndeki ziyaretin ardından, gazetecilerin, "demokratik açılım"çalışmalarına ilişkin sorularını yanıtladı. Başbakan Erdoğan ve İçişleri Bakanı Atalay"ın hem grup toplantısında, hem yaptıkları ziyaretlerle ortaya koymak isteği çok önemli bir projenin bulunduğunu hatırlatan Arınç, şöyle konuştu:

“Bu AK Parti"nin kendi projesi değil. Bu Türkiye"deki olumsuzlukların, Türkiye"yi gerileten, birtakım toplumsal barışı bozan olumsuzluklarının önlenmesine dair; ismine de "demokratik açılım"dediğimiz, toplumun birbirini kucaklayabileceği, terörün sona ereceği; kardeş kavgasına yol açmayacak, herkesin kendisinin birbirini değerleriyle kabul edeceği, farklılıkların zenginlik olarak algılandığı, bin yıllık topraklar üzerinde kardeşçe yaşamış, aynı kaderi paylaşmış insanların birbirlerine düşman edinmesinin önüne geçileceği bir proje. Bunu söylerken bile heyecanlanmamak ve karşı olmak mümkün değil. Felaket tellallığı yapmaya gerek yok. Türkiye sahip olduğu değerlerle yeniden kucaklaşacak ve yeniden yoluna daha büyük bir güçlü devam edecek bir ülke. CHP"nin, MHP"nin başlangıçtaki olumsuz tavırlarının ilelebet sürmeyeceğine inanıyorum. Çünkü toplumsal talebin dışında kalamaz hiçbir siyasi parti. CHP"nin kendi bünyesi, kendi tabanı, Türkiye"deki demokratik güçler, CHP"yi bunun dışında bırakamaz. İstese de kalamaz. MHP de... Bunlar önemli partilerdir. Oy oranlarıyla, parlamentodaki temsil güçleriyle; bu partilerin, "sayım suyum yok, ben oynamıyorum"deyip kapılarını kapatması mümkün olamaz. CHP"nin bugüne kadar bu konuda yaptığı çalışmalar da esasen, bir kütüphaneyi dolduracak kadar zengindir. Dolayısıyla onlardan da istifa edebilirler ancak bu çalışma şunu gösteriyor ki; hükümete ya da sayın bakana kapılarını kapatsalar bile bu işin dışında kalamayacaklarını anlamışlar” diye konuştu.

Arkadaşın mektubu

CHP"nin böyle bir çalışmanın içerisine girmesinin olumlu bir sonuç olduğunu yineleyen Arınç, sözlerini şöyle tamamladı: “Evet, Sayın Başbakan Erdoğan"a, Sayın İçişleri Bakanı"na kapıları kapalıdır ama örgütü, "Siz ne yapıyorsunuz? Bir ana muhalefet partisi böyle davranabilir mi? Bu nasıl Cumhuriyet Halk Partisi"dir. Cumhuriyeti kurduğunu söyleyen bir parti, Cumhuriyetin en önemli projesi sayılabilecek bir konuda nasıl gözünü kapayabilir"her halde isyan ettiği için böyle çalışmaya ihtiyaç duymuş olmaları gerekir. Sayın Baykal"ın, sınıf arkadaşı, Yargıtay eski Başkanımız Sayın Sami Selçuk"un, bir gazetede yayınladığı mektupları okuduğunu tahmin ediyorum. Arkadaşın arkadaşa yazdığı mektupları okumakta da fayda var. Ben bütün arkadaşlarımdan gelen önerileri, eleştirileri her zaman dikkate alıyorum.”


Vatan