İçişleri Bakanlığı"nın, Tunceli Valiliği"nin yerel seçimler öncesinde yaptığı ve tartışma yaratan “beyaz eşya dağıtımı”nı araştıran mülkiye başmüfettişlerinden birinin, AKP hükümetleri döneminde üst düzey bürokratlık yapan Sadık Altınkaynak olduğu ortaya çıktı.
Dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer"in vetoları nedeniyle, Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü ve Denizcilik Müsteşarlığı Müsteşar Yardımcılığı görevlerini vekâleten yürüten Altınkaynak, müfettiş olarak Tunceli"de görevlendirildi.
Yüksek Seçim Kurulu"nun (YSK) beyaz eşya dağıtımı nedeniyle Tunceli Valisi Mustafa Yaman"ı İçişleri Bakanlığı"na şikâyet etmesinin ardından, İçişleri Bakanı Beşir Atalay"ın talimatıyla “iddiaları incelemesi” için Teftiş Kurulu"nda görevli iki mülkiye başmüfettişi belirlendi.
Kurul başkanlığı, iki müfettişe görev onaylarını tebliğ etti. Ancak, iki müfettişin kente gitmesinden kısa süre önce, bakanlık üst yönetiminde yapılan değerlendirme sonucunda, kıdemli müfettiş değiştirildi. “Kıdemli” başmüfettiş olarak, Altınkaynak görevlendirildi.
Altınkaynak ve diğer müfettiş, yenilenen görev talimatıyla Tunceli"ye giderek inceleme yaptı ve ilgililerin bilgilerine başvurdu.

AKP ile yükseldi
AKP iktidarı döneminde, mülkiye başmüfettişi olan Altınkaynak, 2003"te Bayındırlık ve İskân Bakanlığı"na bağlı Arsa Ofisi Genel Müdürlüğü"ne “vekâleten” atandı. Dönemin Cumhurbaşkanı Sezer, Altınkaynak"ın müfettişlikten 6400 ek göstergeli genel müdürlüğe yapılacak atamasını veto etti.
Arsa Ofisi"nin kapatılmasının ardından Altınkaynak, 2004"te Denizcilik Müsteşarlığı"nda “vekâleten” Müsteşar Yardımcısı yapıldı. Sezer, asaleten atanma kararnamesini yine veto etti. Altınkaynak"ın, Sezer"e bir şiir yazarak, kendisini neden veto ettiğini sorduğuna ilişkin haberler kamuoyuna yansıdı. Altınkaynak, 2006"da Eskişehir İl Özel İdaresi Genel Sekreteri oldu.
Bir süre sonra, tüm özlük haklarıyla birlikte 2007"de yeniden İçişleri Bakanlığı Teftiş Kurulu bünyesinde mülkiye müfettişliğine döndü.
İsmi son dönemdeki bazı valiler kararnamesi çerçevesinde de gündeme gelen Altınkaynak, halen İçişleri Bakanlığı"nda başmüfettişlik görevini yürütüyor.
Altınkaynak"ın AKP iktidarıyla mesafeli olan eski Bursa Valisi Nihat Canpolat ile ilgili olarak incelemesi sonrasında, Canpolat merkeze alındı. Başbakan"a yakınlığıyla bilinen Kırklareli Valisi Hüseyin Avni Coş hakkında da bir iddia üzerine inceleme yapan Altınkaynak, iddianın gerçekleşmediği yönünde rapor verdi.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik"in, Altınkaynak"ı geçmişte “YÖK Yüksek Öğretim Denetleme Kurulu Üyesi” olarak önerdiği, ancak, YÖK Genel Kurulu"nun buna onay vermediği ve Altınkaynak"ın daha sonra bu göreve atandığına ilişkin de haberler çıktı.

Milliyet