Yumurta Günü nedeniyle bugün Ankara Swiss Otel'de bir toplantı düzenleyen Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (YUM-BİR), aile hekimliği uzmanı Ender Saraç'ı konuk etti. Toplantıda yumurtanın besin değeri hakkında bilgi veren Saraç, sağlıklı beslenme açısından önemli olan et, süt, peynir gibi protein kaynaklarının ''ölü enerji'' olmasına karşın, yumurtanın ''çekirdek, canlı enerji'' bulunan tek protein gıda maddesi olduğuna, döllenmesi halinde yeniden bir canlı meydana getirebildiğine işaret etti. Soya ve buğday filizinin de ''canlı enerji'' olduğuna işaret eden Saraç, ''Yumurta, bitki filizleri gibi canlı enerjilerinin içinde gençlik hormonları çok yüksek. Gençlik ve güzelliğini devam ettirmek isteyen, cildim kırışmasın diyen, haftada 3 gün, 3 yumurta beyazı, bir yumurta sarısı ile pişirilen, yeşil biberli, maydanozlu omlet yesin'' dedi.

Yumurtanın içinde A, D, E, B12 ve B6 vitaminlerinin bulunduğunu bu nedenle et tüketmeyen vejeteryanlar açısından önemli bir protein kaynağı olduğunu vurgulayan Ender Saraç, içinde C vitamini bulunmadığı için, içeriğindeki demirden faydalanmak üzere yumurtanın, portakal suyu, maydanoz, yeşil biber ve domates ile birlikte tüketilmesi önerisinde bulundu.

Dünyada obezitenin yaygınlaştığına işaret eden Saraç, kadınlarda bel çevresinin 88 cm'yi, erkeklerde ise 94 cm'yi geçmesi halinde, ölüme neden kanser, şeker, kalp gibi 20 çok ciddi hastalığa yakalanma riskinin arttığını belirtirken, insanların ''gıda'' değil, ''sağlıklı gıda'' tüketimine önem vermesi gerektiğine işaret etti.

Saraç, yumurtanın besin değerine dikkat çekerken, ''Kalbinizi kırmayın, yumurta kırın'' dedi.

''MUCİZEVİ 19 GIDA''

Sağlıklı beslenmek için insanların mutlaka 19 gıda maddesini tüketmeye önem vermesi gerektiğini anlatan Ender Saraç, ''mucizevi'' olarak nitelendirdiği bu gıda maddelerini şöyle sıraladı:

''Keçi sütü ve peyniri, genetiği ile oynanmamış soya fasulyesi, maydanoz, günde iki şişe maden suyu, kefir, tam tahıllı ürünler-yulaf, nar, vişne, kara üzüm gibi mor meyveler, soya ve buğday filizleri, balık, taze ceviz, organik yoğurt, zencefil-zerdeçal, limon, yeşil çay, su ve yumurta.''

Yumurtanın kolesterolü olumsuz etkilemediğini, insan vücudundaki kolesterolün yüzde 70'ini karaciğerin ürettiğini, yüzde 30'unun besinler yoluyla alındığını anlatan Saraç, stres ve hareketsizliğin kolesterol üzerinde daha fazla etkili olduğunu, çocuk, yetişkin ve sağlıklı insanların günde rahatlıkla bir yumurta yiyebileceğini söyledi.

PLUTON'UN OĞLAK BURCUNA GİRMESİNİN KÜRESEL KRİZE ETKİSİ

Konuşmasında küresel krizin insan sağlığı üzerindeki etkisine de değinen Ender Saraç, Pluton'un yay burcunda olduğu son 17 yılda, yay burcunun etkisiyle insanların büyük bir iyimserlik içinde yaşadığını, olmayan parayı harcadığını, refaha önem verdiğini anlatırken, Pluton'un geçen yıl sonunda oğlak burcuna girmesi ile bu iyimser havanın sona erdiğini kaydetti. Artık, Pluton'un oğlak burcunda kalacağı 13 yıl boyunca bu küresel aşırı iyimserliğin, olmayan paranın harcanması gibi davranışların olmayacağını öne süren Saraç, ''Sağlıkta da aynı şey yaşanacak. Çalışmadan, emek vermeden sağlığımızı koruyamayacağız. Hak etmeyene sağlık yok. artık evrensel enerji değişti. Çalışan kazanacak'' diye konuştu.

İnsanların sağlığı için sadece yiyeceklerine değil, bedenine, yaşam tarzına da dikkat etmesi gerektiğini vurgulayan Ender Saraç, mutlaka ''bedensel olarak hareket etmeyi'' önerirken, bedene iyi bakmak için yumurtadan da yararlanılabileceğini kaydetti. Saraç, haftada 3 gün, 3 yumurta beyazı ve bir yumurta sarısı ile yeşil biberli ve maydanozlu pişirilen yumurtanın, gençlik hormonu etkisi ile ciltteki kırışıklıkların önlenmesine yardımcı olacağını öne sürerken, yumurtalı maskelerin saç ve cilt bakımında da kullanılabileceğini belirtti.

2010 YILI İHRACAT HEDEFİ 175 MİLYON DOLAR

YUM-BİR Başkanı Derya Pala, toplantıda yaptığı konuşmada, üreticilerin birlik oluşturmasından sonra yumurta ihracatının hızla artığını belirterek, 2006'da 18 milyon dolar, 2007'de 68 milyon dolar, 2008'de 120 milyon dolar olan ihracatın bu yıl 150 milyon dolara ulaşmasını beklediklerini, gelecek yıl için ise 175 milyon dolar ihracat öngördüklerini söyledi.

İhracatın 96 milyon dolarının Irak'a, 9 milyon dolarının Suriye'ye, 5 milyon dolarının Arabistan'a, 4 milyon dolarının Azerbaycan-Nahcıvan'a yapıldığını anlatan Pala, yapılan çalışmalar sayesinde yurt içinde kişi başına yıllık tüketimin de 130'dan 157'ye çıktığını kaydetti.

Pala, ''Türk insanının yıllık yumurta tüketimi Japonya'nın yarısı kadar. Halen 150-160 adet olan yıllık kişi başına tüketimi gelecek yıl 250 adete çıkarmayı hedefliyoruz, Halen Japonya'da kişi başına tüketim 323, Meksika'da 245, Çin'de 349 adet. Yumurtayı tanıtmak, tüketimi artırmak için, bu hafta boyunca okullarda, AVM'lerde bedava yumurta dağıtıldı'' dedi.

Yumurtanın kabuğunun yer küreyi, sarısının ateşi, beyazının suyu, boşluğununda havayı temsil ettiğini, ''evrensel bir simge olduğunu'' söyleyen Pala, bu gıdanın değerini insanlara anlatmak için çalışmalarının süreceğini vurguladı.

Ender Saraç ile Derya Pala, yıllık ihracatın 150 milyon doları geçip geçmeyeceği konusunda iddiaya girip yumurta tokuşturdu.

YUM-BİR, ihracata destekleri nedeniyle Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'a plaket verirken, plaketi, Çağlayan adına Dış Ticaret Müsteşarlığı İthalat Genel Müdürü Mustafa Sever aldı.

Sever, toplantıda yaptığı konuşmada, küresel krizin etkisiyle genel ihracatta azalma olmasın karşın yumurta ihracatındaki artışa dikkat çekti ve bunda bin yumurta başına verilen 15 dolarlık destek ile üreticilerin dış piyasalarda birlikte hareket etmesinin etkili olduğunu söyledi. Ocak-Eylül döneminde 88,5 milyon dolar karşılığında 64,4 bin ton yumurta ihraç edildiğini kaydeden Sever, ihracatın orta vadede 250 milyon dolar olabileceğini kaydetti.

YUM-BİR, yumurtanın tanıtımına katkısından dolayı Uludağ Üniversitesi'nden Prof. Mustafa Tayar'a da bir plaket verdi./haber7