Ankara Ticaret Odası (ATO) tarafından hazırlanan ''Bor ve Ötesi'' konulu rapora göre, dünya bor rezervlerinin yüzde 72'si Türkiye'de bulunuyor. Türkiye'nin bor madenini rafine olarak ihraç etmek için gerekli yatırımları yapması halinde ihracatı 600 milyon dolara çıkacak.

REZERVDE BİRİNCİYİZ

Rapora göre, dünyadaki önemli bor yatakları Türkiye, Rusya ve ABD'de bulunuyor. Toplam 1 milyar 176 milyon ton olan dünya bor madeni rezervinin 851 milyon tonu Türkiye'de. Bu rezervin 227 milyon tonunu görünür ekonomik rezervler, 624 milyon tonunu muhtemel rezervler oluşturuyor. Toplam rezervin yüzde 72'si Türkiye'de bulunuyor. Rusya'da ise toplam rezervin 100 milyon tona yaklaştığı belirtiliyor. Rusya'nın rezervdeki toplam payı yüzde 8,50 oranında. 80 milyon ton rezervin olduğu ABD'de, dünya toplam rezervinin yüzde 6,80'i bulunuyor.

HAMMADDE YERİNE İŞLENMİŞ ÜRÜN

Dünya bor piyasasının 1.2 milyar dolar düzeyinde olduğu belirtilen raporda, Türkiye'nin pazarın yüzde 38'lik kısmını elinde bulundurduğuna dikkat çekiliyor. Türkiye, bor madeninde hammadde yerine geliştirdiği işlenmiş ürünleri satarak pazarını büyütmeye çalıştığı belirtilen raporda, son olarak geliştirilen ''kalsine tinkal'' adlı bor türevi ile çok sayıda sektörde kullanılan ''soda külüne'' ikame bir ürün yaratılmış olduğu ifade ediliyor.

Raporda, Avrupa ülkelerinin çeşitli ülkelerden ithal ettiği 200 milyon avroluk rafine boru, sahip olduğu bor teknolojisi sayesinde yeni ürüne dönüştürerek, 89 milyar avroya dünya piyasalarına sunduğu belirtilirken, Avrupa'nın söz konusu teknolojik işlem sayesinde aldığını 450 katına satmış olduğu kaydedildi.

TARIMDA VE TAVUKÇULUK SEKTÖRÜNDE KULLANIMI

Rapora göre, yapılan deneyler borun, gübrenin bileşimindeki fosfat, azot, magnezyum gibi maddelerin toprakta çözünürlüğünü kolaylaştırdığını gösteriyor. Borlu gübre kullanımının ürün verimini yüzde 18 ile yüzde 35 oranında arttırdığı belirtiliyor. Raporda, dünyada tarımda yoğun olan bor kullanımında Türkiye'nin oldukça geri kaldığı belirtiliyor. Tavukçuluk sektöründe de kullanılan borla ilgili yapılan çalışmalar, borlu yemin tavukların et ve yumurta kalitesinde olumlu etkisi olduğunu gösteriyor.

250'DEN FAZLA ALANDA KULLANILIYOR

Bor madeninin 250'den fazla alanda kullanıldığı ifade edilen raporda, bu alanlardan bazıları şöyle sıralanıyor: ''Askeri Amaçlı Kullanımı, alev geciktirici olarak kullanımı, borlu çimento, deterjan sanayi, ilaç sanayi, kozmetik, tarımda gübre olarak kullanımı (Mikro besleyici), seramik sektörü, silah ve uzay fırlatma sistemlerinde kullanımı, ulaştırma sektöründe, yakıt uygulamalarında bor.''

AA