Serpil Dokurel/Posta.com.tr - İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Kamil Şeref Basmacıoğlu, enkaz sonrası uzun saatler ve günler boyunca yemek yememiş olan kişilere aşırı doyurucu besin yüklemesi yapılmasının yanlış olduğunu söyledi. Bu durumun pankreas ve bağırsak düzensizliklerine, kalp akciğer sisteminde ön görülemeyen etkilere, nörolojik yan etkilere, bozulmuş organ fonksiyonlarına, hatta ölüme kadar sebep olabileceğine dikkatleri çekti. 

Dr. Öğretim Üyesi Kamil Şeref Basmacıoğlu, enkazdan çıkarılanların %35’’inde  Reefeding sendromunun görüldüğünü belirterek,  engellemek için enkazdan çıkarılan insanların nasıl müdahale edilmesi gerektiğini maddeler halinde açıkladı: 

 Yeniden beslenme sendromunun en önemli yönü farkında olmaktır diyen Basmacıoğlu, “ Riskli hastalar dikkatlice değerlendirilmeli ve hastanın sorunlarına ve klinik durumuna göre multidispliner olarak yaklaşılmalıdır ”açıklamasında bulundu.

Gerçek sıklığı tam olarak bilinmemekle birlikte şiddetli hipofosfatemi 200 hastadan birinde görülürken,tamamıyla damardan beslenmeye başlanılan hastaların hemen hemen tamamında  hipofosfatemi görülmektedir.

120 SAAT SONRA ENKAZDAN ÇIKARILANLARDA BÜYÜK TEHLİKE!

İç Hastalıkları Uzmanı Dr Öğretim Üyesi Kamil Şeref Basmacıoğlu, 120 saat sonra enkazdan çıkarılanlarda hastaların kalori alımları en az %50 azaltılmalıdır dedi.  

TABLO HASTA YAŞI VE ALTTA YATAN HASTALIKLARIN VARLIĞA GÖRE DEĞİŞEBİLİR

 Basmacıoğlu  hastalıkların  klinik durumlarına yaşlarına , altta yatan hastalıkların varlığına , travmaların sayı ve şiddetine bağlı olarak değişkenlik gösterebileceğini belirtti.

 Dr. Öğretim Üyesi Kamil Şeref Basmacıoğlu,  enkazdan çıkarılanlarda herhangi bir komplikasyon  gelişmemesi için yapılması gerekenleri açıkladı: 

Basmacıoğlu, enkaz altından çıkarılanların alkışlar eşliğinde çıkartılıyor ancak o kişinin saatlerce kendi ağırlığının üzerinde bir yükün altında kalması, aç ve susuz kalması her ne kadar, çıktığında sağlıklı gibi görünse de kesinlikle kaybedilecek bir hasta gözüyle bakılıp erkenden gerekli müdahalelerin yapılması gerektiğini açıkladı.

Ezilme, uzun süre sıvı ve gıda alamama, hipotermi gibi birçok nedenle mücadele depremzedelerin,  etkili bir şekilde tedavi edilmesi, afete bağlı ölü sayısını azaltmada en önemli önlemlerden biri olmaya devam etmektedir.  Geçmiş felaketlerden elde edilen tıbbi deneyim, önceki hataların tekrarlanmasını önlemede yardımcı olabilir ve sonuçları iyileştirebilir.   Her afet benzersiz olduğu için farklı afet senaryoları geliştirmek, gelecekteki afetlerin lojistik tuzaklarını azaltmak için önemlidir