Hint Okyanusu"na çakılan Yemenia uçağından tek sağ kurtulan 14 yaşındaki Bakari Baya yüzme bilmediği için uçağın bir parçasına tutunarak köpekbalıkları arasında 12 saat geçirdikten sonra kurtarıldı. Mucize çocuğun donmak üzere bulunduğu ve sağlık durumunun iyi olduğu açıklandı.

Yemen"in başkenti Sina"dan 153 yolcu ve mürettebatıyla Komor Adaları"na gitmek üzere havalandıktan sonra Hint Okyanusu"na çakılan Yemenia Havayolları"na ait A330 tipi uçaktan sağ kurtulan tek yolcunun kimliği belirlendi. 14 yaşındaki Komor asıllı Fransız vatandaşı Bakari Baya, Komor"un Moroni kentinde hastaneye kaldırıldı. Mucize çocuk olarak adlandırılan Bakari"nin köprücük kemiğinin kırıldığı, vücudunda kesikler bulunduğu ancak hayati tehlikesinin olmadığı açıklandı. Bakari"nin Fransa"nın Marsilya kentinden yaz tatili için annesiyle birlikte Komor"daki akrabalarının yanına gittiği, ancak annesinin kazada hayatını kaybettiği belirlendi.

“Hiçbir şey hatırlamıyor”

Babası Kasım Bakari, gazetecilere yaptığı açıklamada kızıyla konuştuğunu ve nasıl kurtulduğunu kendisine detaylı bir şekilde anlattığını söyledi: “Hiçbir şey hissetmemiş. Uçakta otururken, bir anda kendisini denize bulmuş. Sanki uçaktan bir anda atılmış gibi. O ara ile ilgili bir şey hatırlamıyor. Etraf zifiri karanlıkmış. İnsanların bağrışlarını duyuyormuş ama onları göremiyormuş. Önüne gelen ilk şeye tutunmuş. Uçağın düşeceğini bilmediklerinden üzerinde can yeleği yokmuş. Birkaç kez suya batıp çıkmış ama sonra iyi tutunmayı başarmış.”

Kara kutu bulundu

Bakari"yi kurtaran ekipten biri de “Kazadan 12 saat sonra fenerle sahilden birkaç kilometre açıkta bölgeyi tararken, bir parça üzerinde titreyen kızı gördük. Ona can simidi attım ama yüzemediğini ve korktuğunu söyledi. Ben de yanına yüzerek onu kurtardım“ dedi. Komorlu yetkililer, uçağın kara kutusunun bulunduğunu ve kaza nedeninin birkaç ay sonra kesinleşeceğini söyledi.

UZMANLAR EN MERAK EDİLEN SORUYU YANITLADI:

Airbus"la değil kötü bir havayoluyla uçmak riskli

Yemenlİ Yemenia Havayolları"na ait A310-300 yolcu uçağının önceki gün Hint Okyanusu"na çakılmasıyla, 1 Haziran"da Atlas Okyanusu"na düşen Air France uçağıyla birlikte son bir ayda 380 yolcu ve mürettebat Airbus uçaklarında yaşamını yitirdi. Kısa bir zaman içinde Airbus"ların iki faciaya karışması” Airbus"lar ne kadar güvenli“ sorusunu gündeme getirdi. İngiltere"nin saygın gazetelerinden Independent, birçok uzmanla ile görüşerek bu sorulara cevap aradı:

1-A310 ile uçarken endişelenmeli miyim?

Bu sorunun tek bir cevabı var: Hayır! Asıl endişelenmeniz gerek, Yemenia gibi yetersiz bir havayoluyla uçmak olmalı. Airbus bir uçağı ürettikten sonra havayolu şirketlerine satıyor. Tüm periyodik uçak bakımı ve zaman içindeki teknik değerlendirmeleri, havayolları şirketlerinin sorumluluğunda. Bir şirket ile uçarken, o şirketin AB veya ABD"de uçuş izni olup olmadığını kontrol edin.

2- Airbus genel olarak riskli bir uçak mı?

Eğer Airbus kötü bir uçak olsaydı, şirketler Airbus uçak almazlardı. Dünyada iki büyük uçak üreticisi var: Airbus ve Boeing. Flight Magazine adlı uçuş dergisinin yayın yönetmeni ve uçuş güvenliği uzmanı David Learmount, bu konuda şunları söylüyor: ”Biri olmasa, öteki düşer!

3- Airbus ile uçmak güvenli mi?

Evet. Son bir ayda okyanusa düşen iki uçağın Airbus olması dışında hiçbir benzer yanı yok. Air France uçağı A330, Yemenia uçağı ise A310"du. Ve uçuş, uçak ve hava şartları da farklıydı.

4-Havayoluyla seyahat tehlikeli mi?

Uçaklar hala kara ve demiryollarından çok daha güvenli.