Gemoloji laboratuarı sayesinde kuyumculuk sektöründe kullanılan mücevher taşlarının doğal-sentetik-taklit ayırımları kesin olarak belirlenebiliyor. Türkiye"nin tüm kuyumcuları ve vatandaşları sahip oldukları mücevherlerde kullanılmış olan taşların neler olduklarını, gerçek mi sentetik mi ya da taklit mi olduklarını bu laboratuarlarda öğrenebiliyorlar.
Türkiye"deki benzerleri içerisinde en kapsamlısı olan "Halil Sarp Gemoloji Laboratuarı, ADÜ Rektörü Prof. Dr.Şükrü Boylu"nun destekleri ile donatıldı. Laboratuarın kurulması düşüncesi ortaya çıktığı andan itibaren büyük çaba harcayan Rektör Boylu"nun gayretleri sonucu130 bin TL"ye laboratuarın tüm donanımları sağlandı.
"Halil Sarp Gemoloji Laboratuarı, ADÜ Karacasu Memnune İnci Meslek Yüksekokulu Kuyumculuk ve Takı Tasarımı Programı öğrencilerinin yanı sıra tüm Aydınlılar tarafından da kullanılabilecek. Mücevher taşlarını inceletmek isteyen herkes bu laboratuardan faydalanabilecek. Tüm kuyumculuk firmalarına istenildiğinde tüm dünyada geçerli olacak mücevher taşı sertifikası da verilecek.
PROF. DR. HALİL SARP KİMDİR?
Cenevre Üniversite"sinden emekli olduktan sonra bilimsel çalışmalarını ADÜ'de devam etmektedir. Üniversitemizde yapmış olduğu en önemli çalışmalardan biri "Lapeyreit" adlı mineralin keşfidir. Bu keşif, Dünya Mineraloji Birliği tarafından “Adnan Menderes Üniversitesi” üzerinden kabul edilmiştir. Böylelikle üniversitemizin ismi dünya mineraloji literatürüne girmiş bulunmaktadır. Yeryüzünde ilk insandan günümüze kadar keşfi yapılmış 4 bin civarında mineral mevcuttur. Bu 4 bin mineralin 42 adedinin keşfini Prof. Dr. Halil Sarp gerçekleştirmiştir. İnsanlık tarihi boyunca bu rakamın yanına yaklaşabilen bir bilim insanı daha bulunmamaktadır. Dünya bilim tarihinde çok önemli bir yeri bulunan Prof. Dr. Halil Sarp"ın ADÜ"de birçok katkıları bulunmaktadır. Bu çalışmalar Prof. Dr.Halil Sarp"ın bilime vermiş olduğu değeri ortaya koymaktadır.