Değerli okuyucularım bu yılda mübarek ramazan ayı geldi ve göz açıp kapayana kadar bitmek üzere, yazıyı kaleme aldığımda 7. günü ve arkasından Şeker bayramı gelecek kısa bir tatil var, herkes bu tatilde ne yapalım? Nerelere gidelim? yurt içinde Marmara, Ege ve İç Anadolu, bunlar farklı rotalardır. Çanakkale'den Balıkesir'e yolculuğa çıkabilir. Çanakkale Gelibolu yarım adası Tarihi Milli Parkı'nı ziyarete gelip atalarının inanılmaz direnişini iliklerinde hisseden, gururla görebileceğimiz, yerler görmeyenler için diyorum. Ve ardından Bandırma üzere Balıkesir ziyaret edilebilir, yok diyorsanız Afyon'dan Konya'ya altı gölü keşfedebilirsiniz, kıyılardan uzak durmak istiyorsanız yeşillerin içinde Bursa, Bolu, Sakarya hattı sizi bekliyor.

İstanbul'a, Kapadokya'ya gidebilirsiniz. Bu turla olabilir, münferitte olabilir. Bayramla birlikte sıcaklar daha da insafa gelecek. Türkiye'nin yazlık mekânları kapansa da, yenileri açılmakta, onun için kısada olsa bu tatil için bütçenizi ayarlamışsanız, tatili sadece denize girmekle kısıtlamayın, önerdiğim ilginç rotalarda, ilginç yerleri görmek hayatınıza renk ve heyecan katabilir, çünkü görmemiş olduğunuz yerleri göreceksiniz, buda insana heyecan verir.

tire---odemis.jpg

Adın Avcı olarak ben sizleri burnumuzun dibi İzmir/Manisa Menderes Ovası'ndan Bozdağlar'ın eteklerine götürmeye, dilimin döndüğünce yazmaya çalışacağım. Tire'nin Değirmen şelalesinde, özel serpme köy kahvaltısı ardından, Tire müzesi ve Tire gezisi… Tire'nin Kaplan Köyü'ne tırmanıp, Kaplan Restoran'a (Lütfü ve Hürmüz'ün yeri) giderseniz otlardan yapılmış çok lezzetli yemekler yiyebilirsiniz. Menü otlarla kısıtlı değil, keşkek ve Tire kebabı da ihmal edilmeyecek tatlar. Tire'nin sucuğu, tatlı lor peyniri de lezzetlidir. Arabanın bagajında yer açmalısınız, almadan dönmeyin derim. Ayrıca Tire'ye kadar gelmişken Ödemiş’e de uzanmak gere. Ödemiş'in yağlı Kebabı'nın mutlaka tadına bakmalısınız. Bu muhteşem lezzetleri uzun süre unutamayacaksınız. Dostlarınıza anlatacaksınız. Birgi’nin girişindeki Birgi lezzet Durağında ekmek dolması yiyebilirsiniz. İmamı Birgi Hazretleri’nin mezarını ziyaret edebilirsiniz. Salihli'nin meşe kömüründe pişirilen Odun Köftesi dillere destandır, ayrıca termali de önemli… Gölmarmara'nın çıkışındaki lokantalarda taze göl balıklarını tadabilirsiniz. Değerli okuyucularım, İzmir'den Selçuk' a gelirken Selçuk girişinde Tire'ye doğru sapıp Küçük Menderes ovasında ki yolculuğunuzu başlatabilirsiniz. Ağaçlı, yeşil bir yol sizi antik dönemde adı Thyrea olan Tire'ye ulaştıracaktır. Tire hem Bizans hem de Osmanlı döneminde bölgenin en önemli yerleşim yerlerinden biriydi. Burada gezeceğiniz tarihi yapıları şöyle sıralayabilirim. Yahşi Bey Camii, Ulu Camii, Bedesten, Neşetoğlu konağı ayrıca eski sokakları, unutulmaya yüz tutan sanatlarının hala icra edildiği çarşıyı mutlaka gezmek gerek, ayrıca pazarı salı - ve Cuma günüdür, görülmeye değerdir, ünü Avrupalara yayıldı. Kuşadası’nda tatile gelen turistler için Tire pazarı adı altında turlar düzenlenmektedir.

Tire'den sonra, Ödemiş’te bir tur atıp 8 kilometre ötedeki Birgi'ye ulaşacaksınız. Köyün geçmişi Bizans'a dayanır. En önemli iki eseri Ulu Camii ile Çakır ağa konağıdır. Ayrıca dere boyuna sıralanmış taş evler adeta bir tablo gibidir. Birgi'den sonra Salihli istikametine doğru Bozdağ tırmanışı başlar, virajlı yoldan yedi kilometre ilerledikten sonra görüntüye giren Gölcük sizi kendine davet edecektir. Yolu biraz uzatıp göle doğru sapın, pişman olmazsınız. İzmirlilerin eskiden yazlık yayla evleriydi, sonra Çeşme ve Alaçatı modası başlayınca buralar unutuldu. Gölü çepeçevre dolaşıp tekrar Bozdağ'a dönüp şaşırtıcı manzaraları aştıktan sonra 40 oluk çeşmesinden su içip Salihli'ye doğru ineceksiniz. Burada Lydia'nın başkenti “ALTIN SARDES” sizi bekliyor, rehber eşliğinde veya kendiniz gezebilirsiniz. Müze kartınız varsa daha da güzel olur veya İş Bankası maksimum kartınız varsa ücretsiz gezebilirsiniz. Kent kalıntıları, muhteşem Gymnasion, Artemis ve Kybele tapınakları Sardes Sinagogu sizi şaşkınlığa uğratacak. Kalıntıları gezdikten sonra, direksiyonu Akhisar istikametine doğru kıracaksınız. Bu yol sizi adını Lydia krallarına ait tümülüslerden olan "Bin Tepe" adlı bölgeye götürecek. Göreceğiniz her yükseltinin bir kral mezarı olduğunu unutmayın. Bunların içinde en büyük olanı 355 metre çapında ve 73 metre yüksekliğinde ki Alyattes'in mezarı Herodotos bu tümülüsü; ‘’Mısır ve Babil'de ki anıtlar bir yana, öyle bir anıt varır ki, bilinen bütün öbürlerini aşar" diye tanımlar. Yolunuz yeşil tarlalarının ve kral mezarlarının arasından geçip zeytin diyarı veya zeytinin Ege’de başkenti olan Akhisar'a varıyoruz. Değerli okuyucularım bunları yapabilmeniz için konaklama bölgesini seçeceksiniz, kendi arabanız ile yolculuk yapıyorsanız bayramda buralar gezilebilir, görülebilir, kısada olsa çok güzel yerler göreceksiniz, çok güzel yemekler yiyeceksiniz…

 

Ve sonuç Türkiye'de mutlaka görülmesi gereken yerler ve daha bir sürü gerekli eğlenceli bilgileri daha sonraki yazılarımda sizlere aktarmaya çalışacağım. AFYON/ISPARTA/ KONYA-BURSA- BOLU-SAKARYA-ÇANAKALE-BALIKESİR-İSTANBUL-KAPADOKYA- EDREMİT KÖRFEZİ'NDE İDA’nın sesini dinleyin.

Ege ile kucaklaştıracağım sizleri sabır ile bekleyin…

 

 

Aydınpost ANDROID'de TIKLA İNDİR!   Aydınpost APPSTORE'da TIKLA İNDİR