"Mübarek giderse ülkede kargaşa çıkar" diyen Clinton'a Tahrir Meydanı'ndaki göstericiler, "İstikrar, Mübarek'in gitmesine bağlı" mesajıyla karşılık verdi. Müslüman Kardeşler örgütü ise Mübarek gitmeden görüşme masasına geri dönmeyeceklerini ve gösterilerin süreceğini açıkladı.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in istifasının eylüldeki seçimler öncesinde muhalif gruplar arasında kargaşaya yol açabileceğini belirtti. Mısır'daki gösteriler başladığında eski Uluslararası Atom Enerjisi Başkanı Muhammed El Baradey'i işaret eden ABD'nin bu son açıklaması, "Washington, Mübarek'i tercih etti" yorumlarına yol açtı. Ancak Clinton'un "Mübarek geçiş sürecinde kalmalı" demeci, Tahrir Meydanı'ndaki göstericilerin tepkisine yol açtı. Mısır'da hükümet ile muhalefet arasındaki görüşmelere rağmen meydanı terk etmeyen göstericiler, kararlılıklarını "Mübarek gitsin biz de evimize dönelim" diyerek dile getirdi. Muhalif grupların hükümet ile görüşmesinden bir sonuç çıkmayacağını da savunan göstericiler, ülkeye istikrar gelmesinin Clinton'un iddiasının tersine "Mübarek'in kalmasına değil gitmesine bağlı olduğunu" ileri sürdü. Göstericilerden Muhammed Mecdi Hayat, "Bu elimdeki pankartta resmi bulunan kişiler Mısır'ın hırsızları. Bunlar gitmeden ben de evime gitmeyeceğim" diye konuştu.

MEYDANI BIRAKMIYORLAR
Gösterilerin 14'üncü gününde protestocuların kurduğu sahra hastanesinde görev yapan hemşire Ayşe Hüseyin Mansur, başkent Kahire'deki meydanda bulunan ve hastaneye gitmeyi kabul etmeyen yaralı göstericilerin sağlık kontrollerinin halen devam ettiğini söyledi. Tahrir'e yeni gelenleri ve medya mensuplarını ud eşliğinde söyledikleri şarkılarla karşılayan göstericiler, alanda hazırladıkları duvar gazeteleri ve duyuru panoları ile gelişmeleri takip ediyor, seyyar satıcılar sayesinde de temel ihtiyaçlarını karşılıyorlar.

'HÜKÜMET TATMİN ETMEDİ'
Hükümetin reformlar konusundaki ciddiyetini öğrenmek için diğer gruplarla birlikte müzakerelere katıldıklarını vurgulayan Müslüman Kardeşler'in ikinci ismi Mahmud Ezzat, "Ancak başlangıç görüşmeleri bizi tatmin etmedi. Mübarek görevinden istifa etmedikçe masaya dönmeyeceğiz. Gösteriler de sürecek" dedi. Nitekim İskenderiye'deki gösterilerde dün bir protestocunun öldüğü bildirilirken hükümet ile yapılan görüşmelere Muhammed El Baradey'in katılmadığı öğrenildi. NBC'ye konuşan Baradey, "Güven tesisi için Mısır halkının gerçek temsilcileriyle de görüşülmeli" dedi. Öte yandan, hükümet sözcüsü Magi Rdai ise, martın ilk haftasında anayasa komisyonunun kurulacağını ve temel değişiklikleri görüşeceklerini belirtti. Muhalefet ile hükümet arasında, önceki gün yapılan ilk müzakere turundan sonra medya üzerindeki sansür ile olağanüstü halin kaldırılmasına ve tutuklu göstericilerin bırakılmasına karar verilmişti.

'TAHRİR CUMHURİYETİ'
Mısır'daki gösterilerin üssü Tahrir Meydanı, adeta bağımsız bir siyasi birim gibi. Meydandaki göstericilere kimse müdahale edemiyor. Günün 24 saatini barikatlarla çevirdikleri meydanda geçiriyorlar. Tankların ise önlerine yatarak gitmelerine izin vermiyorlar. Meydanın girişinde de kalp içinde "Özgürlüğe hoş geldiniz" yazıyor.

KAHİRE'DEN ANKARA'YA MÜBAREK SİTEMİ
Ankara'nın Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'le ilgili yorumlarına Kahire'den tepki geldi. Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı, Mısır Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Ardından da dün Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Abderahman Salaheldin, Dışişleri Bakanı Ahmet Ebul Geyt'in mektubunu, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na sundu. Botsalı'ya iletilen rahatsızlıkta Mısır halkının içişlerine dışarıdan müdahale edilmemesi istendi. Davutoğlu'na mektupta da aynı rahatsızlık dile getirildi.

ÇELİK: MISIRLILAR KENDİ CHP'Sİ İLE HESAPLAŞIYOR
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, partisinin merkez yürütme kurulu toplantısının ardından basın toplantısı düzenledi. Çelik, Mısır'daki olaylarla ilgili şöyle dedi: "Esasen oralarda olan şeyler jakoben, dayatmacı devlet anlayışına karşı halkın isyanıdır, başkaldırmasıdır. yani Mısır'daki insanlar kendi CHP'si ile hesaplaşıyor, ideolojik dayatma içinde olan devletle hesaplaşıyor. Türkiye bunu demokratik yollarla yapıyor."

DÜNYANIN EN ZENGİNİ YOKSA MÜBAREK Mİ?
Mısır'ı 30 yıldır demir yumrukla yöneten Mübarek'in diktatörlüğü döneminde elde ettiği servetin 70 milyar dolar (111 milyar TL) olduğu ileri sürüldü. İngiliz The Guardian gazetesinin iddiasına göre, Mübarek'in 53,5 milyar dolarla dünyanın en zengini Meksikalı telekomünikasyon devi Carlos Slim Helu ile 53 milyar dolarla ikinci olan Microsoft'un kurucusu Bill Gates'i açık ara solladığı görülüyor. İngiliz akademisyen Christopher Davidson, Mübarek'in zenginliğini ülkedeki yabancı ortaklı girişimlerden ciddi kazanç elde etmesine bağlıyor. Mübarek'in oğulları Cemal ve Alaa'nın Hyundai, Skoda ve Vodafone gibi şirketler ile ülkedeki lüks otel zincirlerinde hisseleri bulunuyor.

OBAMA'NIN ÖZEL TEMSİLCİSİ MÜBAREK'İN 'AVUKATI' ÇIKTI...
Beyaz Saray'ın çağrılarının aksine, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in görevinde kalmasına destek veren ABD Başkanı Barack Obama'nın Mısır temsilcisi Frank Wisner'in, New York ve Washington'da bulunan bir hukuk şirketi için çalıştığı ve bu şirketin Mübarek hükümetiyle doğrudan iş yaptığı belirtildi. Wisner, Obama yönetiminin çıkış planını çizdiği Mübarek için, "Liderliğinin devam etmesi çok önemli. Bu kendi efsanesini yazmanın fırsatı" demişti.

GÖSTERİLERİN BEYNİ OLAN GOOGLE YETKİLİSİ BIRAKILDI...
Mısır'da bir haftadan bu yana kayıp olan Google'ın Ortadoğu'daki en üst düzey yetkilisi Veil Gonim, yakınlarının verdiği bilgiye göre hükümet tarafından gözaltına alındığı belirtiliyordu. Dün serbest bırakılacağı idida edilen Ghonim'in, hükümet karşıtı protestolarda ön saflarda yer aldığı ortaya çıkmıştı.

MISIRLI GAZETECİNİN CENAZESİ MİTİNGE DÖNÜŞTÜ...
Tahrir Meydanı'ndaki gösteri sırasında açılan ateş sonucu yaralanan ve 4 gün hastanede tedavi görmesine rağmen kurtarılamayan Mısırlı gazeteci Ahmed Muhammed Mahmud'un cenazesi dün kaldırıldı. Olaylarda ölen ilk gazeteci olan Mahmud'un cenazesine katılan binlerce kişi, "Mübarek defol!" sloganları attı. Mahmud, El Taavun adlı gazetenin muhabiriydi.

ASKER VE KAMU ÇALIŞANLARININ MAAŞLARINA YÜZDE 15 ZAM
Mısır'da kamuda çalışan memur ve işçiler ile askerler ve emeklilerin maaşlarının yüzde 15 dolayında artırıldığı bildirildi. Mısır resmi televizyonu ERTU-1'in haberine göre, Mısır Ekonomi Bakanı Samir Rıdvan, memur, işçi ve askerlerin nisan ayından itibaren zamlı maaşlarını alacaklarını, hükümetin ilk defa emekli maaşlarında yüzde 15 oranında zam yaptığını açıkladı.

sabah