Sağlıklı bir kalp, (erişkinlerde )dakikada 60-80 arasında vurum yapıyor.Kalp vurumunun  bu değerlerin altında ve üstünde olması  ise kalp ritim bozukluğu olarak adlandırılıyor. Genellikle az vurum yapan kalbin normal hızda çalışmasını  sağlamak için kullanılan kalp pilleri, adeta bir yaşam destek ünitesi görevini yerine getiriyor. Tıp teknolojisindeki gelişmelerden kalp pilleri de nasibini alıyor.

İstanbul Üniversitesi Tıbbi Direktörü ve İstanbul Tıp Fakültesi, Kardiyoloji  Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kamil Adalet, kalp pillerinin günümüzde artık başka yetenekleri olduğunu da belirtiyor.

Kalp pilleri  artık kalp yetersizliğini tedavisinde de kullanılıyor. Bu piller kalp yetersizliğine bağlı nefes darlığını da azaltıyor. Ayrıca kalp durunca (ventriküler fibrilasyona girince) elektro şok yaparak kalbi yeniden çalıştıran piller de (ICD) vardır.

Prof. Kamil Adalet, bir süre önce de MR uyumlu kalp pillerini hastaların hizmetine sunulduğunu belirtiyor.
"MR-uyumlu pilleri dünyada 2008 yılından itibaren kullanılmaya başlandı. Bu cihazlar 2009 yılında da Türkiye'ye geldi.  Hem pil jeneratöründe, hem de cihaza ek olarak takılan tellerde elektromanyetik alandan etkilenecek materyal sayısı çok azaltıldı. Bu pille hastalar güvenle MR çektirebiliyor”

Prof.Kamil Adalet, MR uyumlu kalp pillerinin başka avantajları olduğunu da vurguluyor.
MR uyumlu pili olan hastalar MR"a girebilir. Bunun dışında bazı avantajları daha var. Tüm yeni pillerde bu özellikler olabilir. Örneğin uzaktan kumanda ile  pillerin kontrolünün yapılabilmesi.

Kamil Adalet, 2009 yılında Türkiye"ye gelmiş olmasına rağmen MR uyumlu kalp pili takılan hasta sayısının sadece 13 olduğunu belirtiyor. Pil kalitesi son derece önemli. Pil ömrü daha uzun, bozulma ihtimali daha az oluyor. Ayrıca hizmet veren firmanın hizmet kalitesi de son derece önemli. Bu firmada çalışan teknik ekibin acil durumlarda Türkiye'de her hastaya -pil nerede takılırsa takılsın- 24 saat/365 gün ulaşmaları gerekli. MR uyumlu kalp pilleri son teknolojik ürünler.

CEP TELEFONU KALP PİLİNDEN UZAK TUTULMALI!
Prof. Kamil Adalet hastaların bir tek pile darbe alacak aktivitelerden  kaçınmasının yeterli olacağını belirtiyor.

Kalp pili hastalarının direkt olarak pile darbe alacak aktivitelerden kaçınması (çarpışmalı spor) dışında hayatını etkileyecek bir kısıtlama yok aslında. Ancak yine de hastalar 2 ayrı grupta değerlendirilmeli. Birinci grup sürekli pile bağımlı yaşayan ve pilin sürekli devrede olduğu hastalar. İkinci grup ise pilin arada sırada devreye girdiği hastalar.
İlk gruptaki hastaların biraz daha dikkatli olması gerektiğini kaydeden Prof. Adalet, bu hastalarda cep telefonunun pil bölgesine 15 cm' den daha yakın olmaması gerektiğini vurguluyor.

Tercihan pilin takıldığı bölgenin aksi tarafından (pil solda ise sağ taraftan) kablo kullanarak cep telefonu ile konuşulmalı. Hastalar evdeki tüm cihazları (uzaktan kumanda, buzdolabı, TV ,vb…) korkusuzca kullanabilirler. Büyük mıknatıslı ses sistemleri ile kucaklaşmamaları gerekir. Alışveriş merkezleri ve havaalanlarındaki güvenlik kontrol cihazlarından  geçebilirler.

Prof. Kamil Adalet,kalp pili taşıyan hanımların rahatlıkla doğum yapabileceğini de belirtiyor.

Kalp pili taşıyan insanlar doğumu rahatlıkla yapabilir. Sadece kalp ritim bozukluğu varsa  ve altta yatan yapısal bir kalp hastalığı yoksa normal insanlardan risk açısından hiçbir fark yoktur..