Tokat'ın Turhal ilçesinde TİGEM'e ait 5 bin 415 dekarlık arazi üzerindeki Kazova Tarım İşletmesi'ni 30 yıllığına kiralayarak hayvancılığa adım atan DİMES Vasfi Diren İşletmesi, 8 yılda önemli yatırımlar yaptı. Yaklaşık 2 bin büyükbaş hayvanın bulunduğu tesiste 700 sağmal inekten ortalama günlük hayvan başı 30 ile 50 kilogram arasında süt alınıyor. Dünyada örneği birçok tesiste de görülen daha yüksek verim alabilmek için ineklere Mozart müzikleri dinletiliyor.
 
Daha huzurlu ve stresten uzak bir ortamda sağılan ineklerin hormon dengeleri değişerek verimi artıyor. Tesiste otomatik olarak aynı anda 40 ineğin sağıldığı ünitede sıraya giren inekler, sağım işleminin ardından üniten çıkarak ayrılıyor. İneklerin sağımdan günlük yürüdükleri adıma, kilosundan aşısına kadar tüm aşamaları ise ayaklarına bağlanan çiple bilgisayar ortamında kaydediliyor.
Tesisin veteriner hekimi Mustafa Polat, ineklere klasik müzik dinlettiklerini belirterek, "Yapılan araştırmalara göre hayvanlar stres altında olduğundan dolayı kısmen de olsa klasik müziğin rahatlattığı düşünülüyor. Verim üzerinde de etkisi olduğu söyleniyor. Bu anlamda işletmede daha çok klasik müzik dinletiyoruz" dedi.
 
Polat ayrıca, ineklerin ayaklarındaki bilekliklerinden bilgisayarın hayvanı tanıyarak tüm verilerini kayıt altına aldığını, hayvanların doğum yerinden attığı adıma, süt veriminden kilosuna sürekli takip edildiğini sözlerine ekledi.