Nozette, ABD"nin uzay çalışmalarından nükleer sırlara kadar pek çok bilgiye sahip.

ABD"de hem bilim, hem de siyaset dünyasının saygın isimlerinden olan Dr. Stewart Nozette (52) Washington"da önceki gün casusluktan tutuklandı.

İddianameye göre Nozette, bu yılın ocak ayında “yabancı bir ülkeye” yanında iki taşınabilir sabit disk ile gitti. ABD"ye döndüğünde bu diskler yanında değildi. Bundan şüphelenen FBI, “Benimle uğraşırlarsa İsrail"e kaçar herşeyi anlatırım” diyen Nozette"i tuzağa düşürmeye karar verdi. Nozette geçen ay İsrail istihbarat servisi Mossad adına çalıştığını söyleyen bir kişiden telefon aldı. Aslında Amerikan Federal Soruşturma Bürosu (FBI) için çalışan bu kişiyle aynı gün biraraya geldi.

“ABD"nin uzay çalışmalarıyla ilgili her türlü bilgiye sahibim” diyerek para konusunda pazarlığa başlayan Nozette, nükleer silahlara, askeri uydulara, erken uyarı sistemleri ve ABD"nin geniş çaplı saldırıya uğraması halinde nasıl karşılık vereceğine dair gizli bilgileri çektiği videoları bir posta kutusuna bırakarak ajana aktardı. Karşılığında 11 bin dolar ve bir İsrail pasaportu sözü aldı.

İsrail firmasına danışman
“İsrail için casusluk yapma girişiminden” ömür boyu hapis istemiyle tutuklu yargılanmasına dün başlanan Nozette"in geçmişi de savcılıkça mercek altına alındı. Nozette 2000-2006 yıllarında ABD Yönetimi ile yeni teknolojiler geliştirmek için çalışırken bir yandan da İsrail hükümetine yakın bir şirkete danışmanlık yaptı, bu iş için 225 bin dolar aldı.

2"nci Pollard vakası

ABD Donanması için görev yaparken Arap ülkeleriyle ilgili askeri belgeleri İsrail"e sızdıran Jonathan Pollard 1987"de ömürboyu hapis cezasına çarptırılmıştı. ABD, Tel Aviv"in ısrarlı taleplerine rağmen, hapisteyken İsrail vatandaşı olan Pollard"ı serbest bırakmayı yıllardır reddediyor.

Ay"da suyu bulan adam

STEWART Nozette"in kariyeri boyunca araştırma yaptığı kurumlar arasında, ABD Deniz Kuvvetleri, ABD Hava Kuvvetleri, ABD Savunma Bakanlığı Gelişmiş Araştırma Projeleri Kurumu ve NASA da var. Nozette"in imza attığı çalışmalar şöyle:
* Clementine adlı “bi-statik radar” deneyini gerçekleştirerek, Ay"ın güney kutbunda su bulunmasının yolunu açtı. “Ay bombardımanı” görevinde de imzası var.
* Enerji Bakanlığı Ulusal Laboratuarı"nda 1990"dan1999"a dek yüksek teknoloji ürünü silah ve savunma sistemleri geliştirdi.
* Hava kuvvetleri için “mikro uydu” programına direktörlük yaptı.
* “Teknik danışmanlık” yaptığı İsrail"e ait
“uzay ve havacılık” firmasının ismi açıklanmadı. İsrail"in bir numaralı uzay ve havacılık firması olan “Israil Aerospace Industries” (IAI), Türkiye"nin de satın aldığı Heron keşif uçaklarını üretiyor./hürriyet