Bugüne kadar birçok iskelet üzerinde inceleme yapan uzmanlar, araştırmada sona yaklaşıldığını açıkladı. İtalyan bilim adamları iskeletin Leonardo'nun modeli Lisa Gherardini'ye ait olduğundan neredeyse emin.

Sanat tarihine gülüşü, barındırdığı gizemle damga vuran 1504 tarihli “Mona Lisa” tablosunun modeli, Lisa Gherardini’ye ait olduğu düşünülen iskelete ulaşılmasının ardından, sıra bilimsel araştırmalara geldi. İskelete dair söz konusu iddia doğrulanırsa, dünyanın en ünlü tablosunun ardındaki gizem de çözülmüş olacak.

Bugüne kadar birçok iskelet üzerinde inceleme yapan uzmanlar, araştırmada sona yaklaşıldığını açıkladı:

“Leonardo’nun ilk modeli olan Lisa Gherardini’nin 15 Temmuz 1542’de gömüldüğünü gösteren açık tarihi dokümanlara sahibiz. Şu anda bu araştırmanın kalbine ulaştık. En önemli ana geldik. Şimdi bu iskeletin yaşını öğrenebilmek için Karbon 14, DNA testi ve diğer tarihi araştırma testleriyle analiz etmemiz gerekiyor. Büyük ihtimalle de bu iskelet onun zamanına ait.”

Çalışmayı yürüten arkeolog Silvano Vinceti, eğer kafatasının tahmin edildiği gibi zengin bir ipek tüccarının karısı olan ve 1542’de ölen Gherardini’ye ait olduğunu doğrulayabilirlerse, kadının yüzünün heykeltıraşlar tarafından teknolojik yöntemlerle oluşturulacağını belirtti.

Leonardo da Vinci’nin resmettiği Lisa Gherardini’ye ait olduğu düşünülen kemikler, Floransa’daki Aziz Ursula Manastırı’nda geçen hafta ortaya çıkarılmıştı.

CUMHURİYET