ABAH'ın geçen ay manşetten duyurduğu uygulama; önce valilik, emniyet, belediye, jandarma, mahalli idareler, aile ve sosyal politikalar, milli eğitim, sağlık, kültür ile gençlik ve spor müdürlülüklerinin işbirliğiyle "sokakta çalıştırılan ve risk altında olabilecek çocuklarla ilgili idari karar" adı altında genişletildi. Daha sonra karar yerel gazetelerden "resmi ilan" olarak duyuruldu. Karar İçişleri Bakanlığı ve Başbakanlık tarafından incelendikten sonra, geçen hafta Resmi Gazete'de yayımlandı.

KORUMAYA ALINACAK
Kararda, sokaklarda çalıştırılan ve dilenmek zorunda bırakılan çocukların beden, ruh ve ahlak gelişimlerinin olumsuz etkilendiği, bu çocukların; alkol, esrar, tiner v.b. madde alışkanlığı edinme, cinsel tacize uğrama, hırsızlık suçuna karışma, yaralama veya öldürme olayları ile fuhuşa itilme, kamu mallarına zarar verme gibi suçlar içinde yer almasına zemin hazırlandığı vurgulandı. 21 maddelik karalar özetle şöyle:
Çocuğunu çalıştıran yoksul ailelere ayni-nakdi yardım yapılacak.
Aileleri ile ilişkileri kopmuş çocuklar ailesine teslim edilecek veya kurum bakımına alınacak.
Sokaklarda çalışmak veya dilenmek zorunda bırakılan çocuklarla kamu mallarına zarar veren (taş, molotof atan) çocukların velisi, vasisi veya bu fiillerin sorumlularına idari para cezası verilecek.
18 yaşını bitirmemiş çocuklardan hizmet ve mal satın alanlara idari para cezası uygulanacak.
Yasak maddeleri ihlal eden çocuklar Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü tarafından korunma altına alınacak.

SABAH