Efsane aşıklar Romeo ve Juliet’e benzetilen Benham ve Nahal isimli gençlerin ölümü rejimin halka yaşattığı acıların en büyük kanıtı oldu

Anaokulu öğretmeni Nahal ve mühendislik öğrencisi Benham her perşembe birlikte geziyordu...

İran’da rejimin acımasızlığı birbirini ölesiye seven iki gencin ölümüne neden oldu. İran’ın Romeo ve Juliet’i olarak anılmaya başlanan Benham Ganji (22) ile Nahal Sahabi’nin (28) intiharları ülkenin en çok tartışılan olayı oldu. Benham üniversitede mühendislik okuyan, politikadan uzak bir gençti. Kız arkadaşı Nahal ise anaokulu öğretmeniydi. Çiftin geleceğe dair hayalleri Benham’ın aktivist ev arkadaşını yakalamak için yapılan baskınla karardı.

Benham’ın ev arkadaşı Koohyar Goudarzi (26) 2009 yılındaki seçimlerde İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad karşıtı protestolara katılınca tutuklanmıştı. Polis rejim karşıtı çalışmalarına devam eden Goudarzi’nin Benham ile kaldığı eve 31 Temmuz akşamı baskın düzenledi. İki genç tutuklanarak, Evin Hapishanesi’ne götürüldü. Gençler tutukluyken Nahal’in evine de baskınlar düzenlendi.

Günlerce tecavüz ve işkence

Bir hafta sonra gençler serbest kaldıklarında Nahal hayata dönmeyi başardı. Ama arkadaş canlısı, güler yüzlü bir genç olan Benham serbest kaldığında tanınamaz haldeydi. Arkadaşları ile görüşmüyor, telefonlara cevap vermiyordu. Hapishanede yaşadıklarına dayanamayan Benham 1 Eylül perşembe akşamı evinde ilaç içerek intihar etti. Ölümünün ardından Benham ile ev arkadaşına hapishanede karşılıklı tecavüz edildiği, işkence ile genç adama arkadaşının suçlu olduğuna dair yalan ifade imzalatıldığı iddia edildi.

Aşkın günü perşembe

Benham’ın ölümü Nahal’in de sonu oldu. Erkek arkadaşına daha fazla yardım edemediği için kendini suçlu hisseden Nahal bloguna “Birini çok seversen ölümden döner mi” diye yazıyordu.

Genç çift mutlu günlerinde hep Nahal’in izin günü olan perşembeleri buluşuyordu. Benham da perşembe günü intihar etmişti.

O günden tam dört hafta sonra Nahal bloguna, “Bugün Perşembe. Haydi, Benham. Gel beraber, bir daha Perşembe günü dans edelim” yazıp kendini öldürdü. Şimdi internette İranlı gençler “Sevgililer Günü’müz artık perşembe” diyor.
milliyet