Son genetik araştırmalar, modern insanın atalarının doğu değil güney Afrika'da olabileceğini gösteriyor.

İstanbul- Kapsamlı bir genetik araştırma, modern insanların kökeninin güney Afrika olduğuna işaret ediyor. Araştırmaya göre, güney Afrika, avcı-toplayıcı nüfusun en fazla genetik çeşitlilik gösterdiği bölge. Bu çeşitlilik uzun yaşama işaret ediyor. Araştırma bu veriye dayanarak güney Afrika'nın modern insanların kökeni olabileceğini vurguluyor. Daha önceki araştırmalar, doğu Afrika'ya odaklanıyordu.

BBC Türkçe'nin haberine göre, Proceedings of the National Academy of Sciences isimli akademik dergide yayımlanan araştırmada, "Afrika'nın tüm modern insan topluluklarının çıktığı kıta olduğu düşünülmektedir. Ancak yüzlerce farklı topluluğun karmaşık tarihi nedeniyle Afrika'da insanın evrimi ve öntarihine ilişkin ayrıntılar net değil" deniyor.

Stanford Üniversitesi'nden Dr. Brenna Henn, türünün en kapsamlısı olan araştırmada iki ana sonuca ulaşıldığını belirtti. Henn, BBC'ye yaptığı açıklamada, "Birincisi Afrika'daki avcı-toplayıcı toplumlarında büyük bir genetik çeşitlilik var. Bu çeşitlilik tarım toplumunkinden daha fazla. Bu avcı-toplayıcı gruplar, son derece yapısallaşmış ve biribirinden kopuk haldeler. Bu grupların farklı genetik varyasyonları olması çok heyecan verici." dedi.

Dr. Henn, "Bir başka önemli sonuç da, Afrika'da şu andaki 27 Afrika nüfusunun genetik çeşitliliklerini inceledik. Güneyden kuzeye doğru bu çeşitliliğin azaldığını tespit ettik." diye konuştu.