En beğendiğiniz tasarımcı, yeteneğini zincir mağazalara ödünç verirse ne olur? Tabi ki moda tutkunları sanat eseri kıvamındaki parçaları bit pazarından almanın mutluluğunu yaşarlar!

Alem Dergisi, ünlü modacıların tasarımlarını zincir mağazalara ödünç verdiği müjdesini modaseverlere duyurdu. Ve bir de tavsiyede bulundu: Bir dahaki yurtdışı seyahatinizde, uğramaya tenezzül etmediğiniz spor mağazalarını ziyaret etmeyi unutmayın!

Hayat denen paletin sadece siyah ve beyazdan oluştuğuna inananlar için yeni bir yol ayrımı geliştirdim: Siesel Jean sevenler ve sevmeyenler! Bu markanın müptelalar tasarımların kesimini beğenmeyi şiddetle reddeder. Diesel imzalı her türlü ürüne sevgi ve ilgi gösterirler. Bir de benim de dahi ikinci grup vardır ki, üzerinde Diesel kesimlerini beden yapılar eşleştirmekten hoşlanmayarak mağazalarına ilgi göstermeye sıcak bakmazlar. Ancak moda semasından bazen öyle haber damlaları dü ki yağışlı havaları sevmeyen editörler bile altında sırılsıklam olma! sabırsızlanıyorlar. İşte Adidas ve Diesel işbirliği benim için işte bu iştah kabartıcı oldu; Diesel, spor devi Adidas'la el ele vererek öze koleksiyonuna imza atmıştı. Farklı kulvarlarda koşan iki markanın itiraf etmeliyim ki hoşuma gitti. Ne de olsa farklı vadilerle çağla] moda nehirlerinin birbirine karışması, ekonomik kriz öncesine kadar alışılagelmiş bir durum değildi. Ancak son dönemde moda kentinin üzerine doğru dev adımlarla ilerleyen ekonomik kriz canavarına karşı güç birliği yapan süperkahramanlar, zor dönemlerde satış yapabillmenin peşindeler. Öyle ki, modern çizgilerin fatihi Hüseyin Çağlayan denim piyasasının halider markalarından J.Brand'le el sıkışarak dehasının bir parçasına daha makul bir fiyatla sahip olabileceğimizin müjdesini verdi. Bu salgın diğer tasarımcılara da bulaşmış olmalı ki moda devleri birer birer zincir mağazalarla işbirliğine gitme kararı aldı. Örneğin, Comme des Garcons'un Leonardo Da Vinci'si Rei Kabakuwo, heykeli andıran çalışmalarını H&M den sonra bu kez Converse'e ödünç verecek. Madonna'nın favori modacısı Rick Ovvens, ilkokul çocukları ve turistlerin gözde çantacısı Eastpack için tasarım yapmayı kabul ederken, "kaiser" lakaplı Kari Lagerfeld, Rubt Helmets için işbaşı yapacak. Daha önce Puma ile yollarını kesiştiren Jil Sander, Uniqlo için hünerlerini sergilerken Salvatore Ferragamo'nun dallan Yohji Yamamoto ağacımnkilere karışacak. Ressam kadar yetenekli tasarımcıların tuvallerini zincir mağazalardan alması her ne kadar tasarım tutkunlarını bulutlara taşısa da Türkiye'de bu markaların bulunmaması, sanat eserlerini ucuza kapatmaya çalışan moda koleksiyonerlerini hayal kırıklığına uğratıyor. Hesaplı moda vahalarının bulunmadığı Türkiye'nin moda çölünde, Hüseyin Çağlayan imzalı bir çalışmayı ucuza almak şimdilik sadece bir serap. Neyse ki demokrasilerde çözümler tükenmiyor; çözüm, ya yurtdışı seyahatleri ya da ödemelerimizi bir anda birkaç parçaya ayıran karateci kredi kartları ve kaliteli mağazalrı pazar yerine çeviren indirim zamanları!

Fotoğraftaki modacılar: Üst sıra sol-Yohji Yamamoto, Üst-sağ-Jil Sander, Alt sura sol-Hüseyin Çağlayan, Alt-sağ-Rick Owens

H2