Cep telefonu aracılığıyla video, ses, resim ve metinle desteklenen eğitim şekli diye tanımlayabileceğimiz mobil eğitim, özellikle sürekli hareket halinde bulunan saha çalışanları ve mesleki gelişim sağlayacak eğitimleri istenen anda istenen yerde almak isteyenler için benzersiz bir platform.
Şirketler, çalışan eğitimleri için önemli miktarda kaynak ayırmak zorunda kalıyor. Farklı yerlerdeki çalışanların eğitimler için bir araya gelmesi de hem iş gücü hem de zaman kaybına neden oluyor. Çalışanların müşteri toplantıları, bayi ve şube ziyaretleri gibi günün çoğunu ofis dışında geçirdiği ve özellikle büyük şehirlerde trafikte geçen zaman düşünüldüğünde, e.eğitim ve örgün eğitim metotlarının yeterli olmadığı, mobil eğitimin gerekliliği de ortaya çıkıyor.

Altyapı yatırımı gerektirmiyor
Kritik bilgi güncellemesi gerektiren durumlarda kurtarıcı nitelikte olan mobil eğitimin en büyük avantajlarından biri, içeriğin şirket tarafından kolaylıkla kişiselleştirilebilmesi. Bu sayede, örneğin beş yüz çalışana sahip bir şirket, yeni bir ürünüyle ilgili olarak çalışanlarına eğitim vermek istiyor ancak sadece elli çalışanın daha ayrıntılı bilgiye ihtiyacı olduğunu düşünüyorsa, bu elli kişiye daha farklı bir eğitim içeriği kolaylıkla ulaştırılabiliyor. Şirketin tek yapması gereken, hangi eğitimin kime gönderileceğini seçmek.
Mobil eğitim, basılı materyale ihtiyaç duyulmaması gibi, kurumlara maliyet açısından da önemli avantajlar getiriyor. Elbette en önemlisi, herhangi bir altyapı yatırımı gerektirmeden İnternet üzerinden kolaylıkla kullanılabilmesi.

Uzmanlar, kişinin kendisini rahat hissettiği bir ortamda eğitim almasının öğrenmeyi kolaylaştırdığına dikkat çekiyorlar. İstedikleri yerde ve istedikleri zaman, cep telefonlarını kullanarak eğitim içeriğine ulaşabiliyor olmaları mobil eğitimin çalışanlara sağladığı faydaların başında geliyor.
Cep telefonlarının ekran boyutları bilgisayar ekranlarına göre daha küçük olduğu için, mobil eğitim içeriklerinin daha görsel ve daha az konuya odaklı olması, kısa ve öz eğitimler tasarlanması gerekiyor. Bu nedenle, '10 dakika 20 tuş' kuralı mobil eğitim içeriklerinin önerilen sınırları olarak öne çıkıyor. Yani, iyi bir eğitim deneyimi için, çalışanların bir eğitim içeriğini alırken en fazla 10 dakika zaman ayırması ya da en fazla 20 tuşa basması öneriliyor.
Çalışanları mobil olan, bayi ağına sahip tüm şirketler mobil eğitimi kullanarak verimliliklerini artırabilir, müşteri odaklı olmanın faydalarını görebilirler.

Turkcell Mobil Eğitim
Kurumlar, Turkcell tarafından sunulan Turkcell Mobil Eğitim platformunu, hiçbir altyapı yatırımı yapmadan web üzerinden kullanabiliyorlar. Kullanıcı dostu kolay kullanımlı arayüzüyle dikkat çeken platformun içerik hazırlama araçları, kurumların kendi içeriklerini oluşturmalarını sağlıyor. Dileyen kurum, platform üzerindeki hazır içeriklerden de satın alabiliyor. Turkcell Mobil Eğitim'i kullanan kurumlar ayrıca, yaygın olarak kullanılan sunum (odp, sxi, ppt, pptx) ve doküman (odt, sxv, rtf, doc, docx, wpd) formatlarını çalışanlarının cep telefonlarına eğitim içeriği olarak gönderebiliyorlar.
Turkcell Mobil Eğitim'de eğitim seçmek, eğitim göndermek, eğitim içeriği hazırlamak için İnternet bağlantısı olan bir bilgisayar yeterli oluyor. Eğitimi alacak çalışanların ise Wap tarayıcısı bulunan herhangi bir cep telefonuna sahip olmaları yeterli. Kurumlar, platformu kullanarak çalışanların performansını değerlendirmek için sınavlar düzenleyebiliyor, anket hazırlayarak çalışanların düşüncelerini anında öğrenebiliyorlar. Ayrıca, raporlama araçları ile tek tek çalışanlar hakkında ya da belirli filtreler aracılığıyla tüm çalışanlar hakkında farklı tipte raporlar oluşturulabiliyor.
Eğitim içeriklerinde video, ses, fotoğraf ve resim dosyası kullanılabilmesi etkinliği artırırken, bu dosyaların cep telefonunda görüntülenebilir hale gelmesi için gerekli dönüşüm otomatik olarak yapılıyor. Bu sayede format dönüşüm işlemleriyle uğraşmaya da gerek kalmıyor. Platformun önemli bir artısı da GPRS erişiminin ücretsiz olması. Böylece kullanıcılar ihtiyaç duydukları eğitimleri tekrar tekrar alabiliyorlar./akşam