Erdoğan genelgesinde, "İşyerinde psikolojik tacizle mücadele öncelikle işverenin sorumluluğunda" dedi

Başbakan Tayyip Erdoğan, mobbing olarak bilinen işyerinde psikolojik tacize yayınladığı genelgeyle savaş açtı. 8 maddelik genelgesinde mobbingle mücadelenin öncelikle işverenin sorumluluğunda olduğunu belirten Erdoğan, "Kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör işyerlerinde gerçekleşen psikolojik taciz, çalışanların itibarını ve onurunu zedelemekte, verimliliğini azaltmakta ve sağlığını kaybetmesine neden olarak çalışma hayatını olumsuz etkilemektedir" dedi. Çalışanların psikolojik tacizden korunması amacıyla hazırlanan genelge Resmi Gazete'de yayımlandı. Genelgedeki 8 madde şöyle:

1- SORUMLULUK İŞVERENDE: İşyerinde psikolojik tacizle mücadele öncelikle işverenin sorumluluğunda, işverenler çalışanların tacize maruz kalmamaları için gerekli bütün önlemleri alacak.

2- TÜM ÇALIŞANLARA MESAJ: Bütün çalışanlar psikolojik taciz olarak değerlendirilebilecek her türlü eylem ve davranıştan uzak duracak.

3- SÖZLEŞMELERE GİRECEK: Toplu iş sözleşmelerine işyerinde psikolojik taciz vakalarının yaşanmaması için önleyici nitelikte hükümler konulmasına özen gösterilecek.

4- PSİKOLOJİK DESTEK: Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi, ALO 170 üzerinden psikologlar vasıtasıyla çalışanlara yardım ve destek sağlanacak.

5- MÜCADELE KURULU GELİYOR: Çalışanların uğradığı psikolojik taciz olaylarını izlemek, değerlendirmek ve önleyici politikalar üretmek üzere "Psikolojik Tacizle Mücadele Kurulu" kurulacak.

6- TACİZ ŞİKÂYETLERİNE ÖNCELİK: Denetim elemanları, psikolojik taciz şikâyetlerini titizlikle inceleyip en kısa sürede sonuçlandıracak.

7- ÖZEL YAŞAM KORUNACAK: Psikolojik taciz iddialarıyla ilgili yürütülen iş ve işlemlerde özel yaşamların korunmasına azami özen gösterilecek.

8- BİLGİLENDİRME YAPILACAK: Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Devlet Personel Başkanlığı ve sosyal taraflar, psikolojik tacize yönelik farkındalık yaşatmak amacıyla eğitim toplantıları düzenleyecek.

sabah