İsrail'de İbranice yayımlanan Maariv gazetesi, ABD yönetiminin önümüzdeki haftalarda Ortadoğu Özel Temsilcisi George Mitchell'i görevinden alma niyetinde olduğunu öne sürdü.

Gazetenin, adını açıklamadığı Amerikan kaynaklarına dayanarak verdiği haberde, Ortadoğu Özel Temsilciliği görevi için, Mitchell'in yerine, eski ABD Başkanı Bill Clinton'un yardımcılarından Martin Indyk'in adının geçtiği belirtildi.

Görev değişikliği isteğinin arkasında, İsrail-Filistin barış görüşmelerinin başarısızlığa uğraması ve Washington'un barış sürecine "yeni bir kan pompalama" isteği olduğu kaydedildi.

Bu arada, Martin Indyk'in barış görüşmelerinde Filistin tarafı ile görüşmeleri yürütürken, ABD Başkanı Barack Obama'nın eski danışmanlarından Dennis Ross'un da İsrail tarafında çalışmasının da ihtimal dahilinde olduğu belirtildi.

Haberde ayrıca Mitchell ile Dennis Ross'un İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun barış görüşmelerine dönmeye nasıl ikna edileceği konusunda derin görüş ayrılıkları içinde bulunduğuna dikkat çekildi. Ross'un, Mitchell'in aksine barış görüşmelerine dönülmesi konusunda "Netanyahu'ya fazla yüklenilmesine" karşı olduğu da kaydedildi.

Daha önce ABD'nin Tel Aviv Büyükelçiliği de yapan Ross hakkında, "Netanyahu koalisyonunun politikalarına, ABD çıkarlarından daha fazla duyarlı olduğu" suçlamaları yapılmıştı.

A.A.