Türkiye"nin en yüksek kapasiteli elektronik istihbarat ve dinleme üssü olan Genelkurmay Elektronik Sistemler (GES) Komutanlığı"nı devralmaya hazırlanan Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) şimdi de Ankara-Yenimahalle"deki karargâhını şehir dışına taşımaya hazırlanıyor.

Böylece yıllardır Ankara"daki siyaset, güvenlik ve medya lisanında "MİT" yerine kullanılan "Yenimahalle" sözcüğü de artık kullanılmaz olacak. MİT"in Yenimahalle, "Şehit Binbaşı Ahmet Cem Ersever Caddesi" üzerinde ve Jandarma İl Alay Komutanlığı karşısındaki etrafı duvarlarla çevrili üst düzey güvenlik önemleriyle korunan bölgesi, uygun arazi bulunması ve inşaatı ile birlikte boşaltılacak.

Radikal"e bilgi veren istihbarat kaynakları, MİT"in yeniden yapılanma ve büyüme projelerinin de parçası olan ve Hakan Fidan"ın müsteşarlığa getirilmesi ardından, "1-2 ay kadar önce" başlatılan çalışma konusunda şu bilgileri verdiler:

* MİT Müsteşarlığı, 1965 yılında mevcut yasasının kabul edilmesi ardından 1967 yılında Yenimahalle"de inşa edilen karargâha taşındı. O dönem bölge nispeten ikamet alanlarından uzakta idi ve müsteşarlık faaliyetlerinin genişlemesine imkân veren arazi mevcuttu.

* Zaman içinde Yenimahalle semti çok gelişti. MİT karargâhı (ki MİT mensupları eski ismiyle "Riyaset" demeyi tercih ediyorlar-MY) mahalle içinde kaldı. Bu durum hem güvenlik riskleri getirdi hem de artan personel ve gündemdeki yeniden yapılanma ve büyüme projelerini mekân olarak sıkıntıya düşürecek hal aldı.

* Yeni Müsteşarın atanması ardından bu durum masaya yatırıldı ve karargâhın taşınması için arsa arayışı kararı alındı. Henüz alınmış arsa yok; arayış devam ediyor. Ancak şehir içinde aradığımız ölçülere uygun arazi olmadığı için büyük bir ihtimalle Ankara"nın hemen dışında bir bölge olacak.

* Yeni MİT karargâhı için ölçütler ise, kamulaştırma ve benzeri sorunlar çıkmaması için devlet arazisi olması, yeterince büyük ve çevre itibarıyla genişlemeye müsait olması ve ikamet alanlarından uzakta, güvenli bir bölge olması.

GES Komutanlığı"nın MİT"e devredilmesi halinde MİT"in Elektronik Teknik İstihbarat (ETİ) biriminin, Ankara"nın güneyinde, Haymana yolundaki Gökçehöyük mevkiinde bulunan ve Bayrak Garnizonu olarak da bilinen komutanlık karargâhına geçmeyi planladığını daha önce bildirmiştik. (Radikal, 8 Mart 2011) MİT"in yeni karargâhının da Ankara"nın güneyinde yer alma ihtimali bulunuyor. Bu bölgedeki Gölbaşı ve Haymana ilçeleri civarında GES dışında, Özel Kuvvetler Komutanlığı, Polis Özel Harekât Karargâhı ve başka güvenlik tesislerin yanı sıra, geniş devlet arazileri bulunuyor.

MİT"in yeni ve daha büyük bir Karargâh arayışına girmesi, tıpkı GES"i devralma ve yeni personel alımı hazırlığı gibi, Fidan"ın müsteşarlığı ardından işareti verilen kapsamlı yeniden yapılanmanın başladığını gösteriyor.

Kozinoğlu ifadeye geliyor
İstihbarat kaynakları Ergenekon soruşturmaları çerçevesinde 3 Mart"ta yapılan son operasyonlarda, gazetecilerle birlikte evi aranan MİT dış operasyonlar görevlisi Kaşif Kozinoğlu"nun "bugün-yarın" Türkiye"ye dönerek savcılığa ifade vereceğini bildiriyor.

Radikal"e bilgi veren kaynaklar, halen MİT bünyesinde Kozinoğlu hakkında açılmış bir idari soruşturma bulunmadığını, adli soruşturmanın akışına göre gerek duyulursa açılabileceğini söylediler.

Kozinoğlu, uzun yıllardır MİT bünyesinde çalışıyor. 1986 yılında Korkut Eken ekibiyle birlikte Polis Özel Harekât Birliği"ni eğiten Özel Kuvvetler Komutanlığı (ÖKK) ekibinde yer alan Kozinoğlu, 1987"de MİT Dış Operasyonlar biriminin kuruluşunda da yer aldı. Kozinoğlu"nun Türk Silahlı Kuvvetleri"yle bağı devam etti. Yine kuruluşunda görev aldığı Özel Kuvvetler"in Muharebe Arama Kurtarma (MAK) isimli seçkin birliğindeki görevini 1994"te halen Ergenekon tutuklusu Levent Göktaş"a devreden Kozinoğlu daha sonra bütünüyle MİT"te çalışmaya başladı. Özellikle Afganistan ve Orta Asya"da şahsi bağlantılar da kurarak önemli görevler üstlendi. O kadar ki, 2005 yılında Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya ile Alaattin Çakıcı"nın bir davası üzerine görüştüğü ortaya çıkınca "Çeteye yardım ve yataklık" suçlamasıyla 5 ay hapis cezası almasına karşın, MİT"teki görevi devam etmişti.

MURAT YETKİN-radikal