Fenerbahçe"nin,Türkiye"nin de aday olduğu 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası için belirlenen statlar içinde Şükrü Saracoğlu"nun bulunmaması üzerine yaptığı sert açıklamaya Futbol Federasyonun"dan benzer uslüpta yanıt geldi.
Federasyon, Fenerbahçe"yi hedef alarak “Bu kadar prestijli ve keyifli bir projeye, ben yoksam proje de olmasın yaklaşımıyla bakmak, en azından büyük kulüp olmanın misyon ve sorumluluğuna ters düşmektedir” dedi.
UEFA"ya bildirilen 8 şehir ve 9 stadın hangi kriterlere göre belirlendiği konusunda bilgilendirmenin de yer aldığı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
1- Şehrin raylı sistem ya da metroya sahip olması, aday şehirler arasındaki mesafenin kısa olması,
2- Şehirlerin birbirine toplu taşıma sistemleri ile bağlanmasına engel olacak bir problemin yaşanmaması,
3- Ev sahibi şehrin yaz turizminde çekim merkezi olması, 50 bin seyircinin bir gecede diğer şehirlere rahatlıkla ulaştırılabilmesi,
4- Maçların oynanacağı stadyum ve çevresinin en az 100 dönümlük bir arazi içinde yer alması,
5- Aday şehrin turnuva için belirlenen 4 konaklama merkezine yakın olması, şehrin minimum 2600 odalık otel kapasitesine sahip olması.” gibi konu başlıkları, haziran ayından bu yana UEFA ve Türkiye Futbol Federasyonu arasındaki teknik toplantılarda değerlendirilmiş ve uzun çalışmalar sonucunda aday şehirler belirlenmiştir.

Bakan Bağış"tan destek

Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener, Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış"ı ziyaret ederek 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası adaylığı için destek istedi. Bağış, “2016 için çok ciddi projeleri var. Her türlü desteği vermeye hazırız” dedi.

Güvener ve Gorbon"dan savunma

Futbol Federasyonu Genel Sekreteri Ahmet Güvener ve yardımcısı Orhan Gorbon Fenerbahçe Kulübü"nün gündeme getirdiği iddialara yanıt verdi.
Etik olmayan hiçbir ticari ilişki içinde olmadıklarını ifade eden Güvener ve Gorbon şu açıklamayı yaptılar: “Bu süreçte tüm satın alımlar, TFF Yönetim Kurulu kararı ile tüm hukuki ve idari prosedürlere uygun bir şekilde gerçekleştirilmiştir.
Orhan Gorbon, spor yönetimi, organizasyon ve danışmanlık şirketi olan ORG Sports"un sahibidir. Şirket, Sport Architecture, TSE Consulting ve Lagos Sports şirketlerinin temsilciliklerini yapmıştır. Temsilcilikler 2009 yılı başı itibariyle sona ermiştir.
Orhan Gorbon 23 Eylül 2009 tarihinde, sahibi olduğu ORG Sports"un hisselerinin tamamını devretmiş ve genel sekreter vekili olarak atanmıştır.
Ahmet Güvener ise, ORG Sports firmasının hiç bir zaman ortağı olmamış, genel sekreterlik görevi öncesi bazı projelere danışmanlık hizmeti vermiştir.
EURO 2016 adaylık süreci içinde yukarıda adı yazılı firmalardan hiçbirinden hizmet veya mal satın alınmamıştır.
Hasan Doğan başkanlığında yönetim kurulu kararı ile Nisan 2008"de Gorbon UEFA 2009 final maçı proje liderliğine getirilmiş, hizmeti karşılığı o tarihte sahibi olduğu ORG Sports firması, federasyona 13 ay süreyle hizmet bedeli fatura etmiştir.

60 bin kişilik stat

“UEFA"nın aynı şehirde en fazla 2 statta maç oynanmasına izin vermesi ve final maçının oynanacağı stadyumun minimum 60 bin kapasiteli olmasının istenmesi, İstanbul"da 2 stat ile sınırlı tutulmasını beraberinde getirmiştir. 81 bin kişiye ulaşması hedeflenen kapasitesi ile Atatürk Olimpiyat Stadyumu final için belirlenen koşullara uygun tek staddır. Çevresindeki geniş alanlar ve UEFA"nın ana önceliği olan güvenlik konusunda oluşacak yeterliliğin yanı sıra ulaşım kolaylığı ve kapasitesiyle Türk Telekom Arena"nın, İstanbul"un 2. stad kontenjanına alınması daha uygun bulunmuştur.”

2008 ve 2012"ye bakın

“Türkiye"nin farklı federasyon yönetimlerinde aday olduğu 2008 ve 2012 Avrupa şampiyonluklarında aday gösterilen şehirler incelendiğinde, bu seçimin hemşerilik duygularına indirgenmeyecek kadar kapsamlı bir süreç sonucu yapıldığı görülebilir. EURO 2012 adaylık dosyası ile en yüksek teknik puanı alan TFF, EURO 2016 adaylığında da yine en yüksek teknik puanı almayı hedeflemektedir. Ülkemizde futbolun kaderini değiştirecek ve kazanmaya oldukça yakın olduğumuz bu projeye başta büyük kulüplerimiz olmak üzere futbol kamuoyundan destek beklerken, böylesine bir tartışmanın açılması; oluşturmaya çalıştığımız sinerjinin geriye çekilmesi anlamına gelmektedir.

"Adaylığımıza darbe vurur"

Futbol Federasyonu Başkanı Mahmut Özgener 2016 Avrupa Şampiyonasına aday kentlerle ilgili eleştirilere, “Evrensel” kriterleri görmezden gelip tepki göstermek, adaylığımıza ülke içinden darbe vurmak demektir” yanıtı verdi.
Özgener, İzmir"de Mahzar Zorlu anısına düzenlenen törende yaptığı konuşmada hakem hatalarına da değinerek, “Bunlar art niyetle ve belirli bir kasıtla yapılmış hatalar değildir. Hakemlerimizin arkasındayız. Sorunun çözümünün birinci koşulu uzun soluklu hedefler ve planlamalardır” şeklinde konuştu./milliyet