İki üniversite bitirinceye kadar rahatsızlığından haberi bile olmayan Birsen'in hayatı bundan sonra kabusa döndü. İş için başvurduğu bütün kapılar yüzüne kapandı. Ancak asla Umutsuzluğa kapılmayan Birsen, sonunda Breda Belediyesi'nde işe girdi.
 
KÜLTÜR SORUNUYMUŞ!
 
Küçük yaşlarda Birsen'in durumundan endişe eden ailesi bütüm imkanlarını kullanarak doktor doktor gezdi. Ancak hepsinde aldığı cevap aynı oldu: "Birsen dilimizi konuşamıyor ve başka bir ülkeden geldiği için kültür sorunu yaşıyor." Yapacak fazla bir şey yoktu. İçine kapanık ve hiç arkadaşı olmayan Birsen bu ülkede yaşamaya ve eğitimine devam etti. Ailesinin de desteğiyle okullarını hep dereceyle bitirdi. Dil kurslarına gitti, dört yabancı dili öğrendi. 21 yaşına geldiğinde ise doktorlar, "Sen aslında otizm hastasıymışsın" dedi. Şok edici teşhise rağmen kararlılığından hiç bir şey yitirmeyen Birsen Başar, ileri yaşlarda tanıştığı otizmin zorluklarını kaleme aldı. "Ben de Fark Edilmek İstiyorum" adlı kitap yazan Birsen, tüm gelirini de Türkiye'deki Otistik Çocukları Koruma Derneği'ne bağışladı.
 
YALNIZ VE İÇİME KAPANIK OLDUM
 
İnsanların otistiklerin dünyasını anlaması için kitap yazdığını söyleyen Birsen Başar, şunları söyledi:"Benim hastalığımın tanısı çok geç yaşta konuldu. Hep yalnız ve içe kapanık biri oldum. Hiç arkadaşım olmadı. Eğer otistik olduğum bilinseydi, çocukluğum tek başına ve sıkıntılı geçmezdi."
 
İKİ ÜNİVERSİTE 4 YABANCI DİL
 
Birsen'in eğitim hayatını ve dereceyle bitirdiği okulları duyanlar, "Kim otistik acaba? O mu biz mi" diye sormaktan kendini alamıyor. Hukuk ve ekonomi alanında iki ayrı fakülteyi üstün başarı ile bitirerek üniversite eğitimini tamamlayan Birsen Başar, Türkçe'den başka 4 dil daha biliyor.
takvim