Mısır ile İsrail arasındaki Taba-Eliat sınır kapsından ülkelerine dönen Mısırlı tutukluların tamamına yakınının bölgede yaşayan Bedevi aşiretlerine mensup oldukları öğrenildi.

3'ü çocuk 25 Mısırlı tutuklu, Taba sınır kapısından giriş yaptıktan sonra kuzey ve güney Sina valilerinin düzenledikleri basın toplantısına katıldılar.

Açıklama yapmaktan kaçınan Mısırlı tutuklular, mutluluklarını dile getirmekle yetindiler.

Toplantıda konuşan Kuzey Sina Valisi Abdulvahap Mabruk, Mısırlı tutukluların ülkelerine dönmelerini Mısır'ın dış politika anlamında kazandığı bir başarı olarak nitelendirdi.

AA muhabirinin sorusu üzerine Kuzey Sina Valisi Abdulvahap Mabruk, Mısır ile İsrailli yetkililerin, yeni bir takas anlaşması yapabilmek için görüştüklerini ve uzlaşma kapısını açık bıraktıklarını bildirdi.

Mabruk, yeni takas anlaşmalarının son şeklini alması ile birlikte ilan edileceğini söyledi.

İsrail hapishanelerinde halen 56 Mısırlı tutuklu bulunuyor. Mısırlı yetkililerin ileride yeni bir takas anlaşması yapabilmek için sadece Ilan Grapel'i serbest bıraktıkları, İsrail hesabına casusuluk yaptıkları iddiası ile Mısır hapishanelerinde tutuklu bulunan 5 kişiyi serbest bırakmaya yanaşmadıkları ileri sürüldü.

ABD'de hukuk eğitimi gören İsrailli Ilan Grapel, geçen Haziran ayında İsrail gizli servisi Mossad hesabına casusluk yaptığı iddiası ile tutuklanmıştı.

Grapel'in serbest bırakılmasını isteyen ABD Savunma Bakanı Leon Panetta, Mısır'da iktidarda bulunan Yüksek Askeri Konsey Başkanı Mareşal Hüseyin Tantavi'den bizzat ricada bulunmuştu.

İsrail tarafından bugün serbest bırakılan Mısırlı 25 tutuklunun çoğunluğunun İsrail hapishanelerinde 5 yıldan fazla bir süredir bulundukları belirtildi.

Takas anlaşması çerçevesinde salıverilen 3 çocuk ise Mısır İsrail sınırında sigara satarken 14 Temmuz 2011 tarihinde İsrail askerleri tarafından tutuklanmışlardı.