Mısır"da protestocular Tahrir Meydanı"ndan ayrılmıyor. Ancak halk “Artık hayat normale dönsün” demeye başladı.

Mısır"da hükümetle muhalefet arasında önceki gün yapılan görüşmeler rejim karşıtı protestocuları tatmin etmese de 15 gündür savaş alanına dönen ülkede hayat eski ritmine dönmeye başladı. Ancak muhalefetin Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek"in koltuğunu bırakması yönündeki talebinin hükümet tarafından hâlâ kabul edilmemesi nedeniyle gösteriler de devam ediyor. Kahire"deki protestocuların bulunduğu alanın sınırının pazar günü ordu tarafından Tahrir Meydanı"na çekilmesi ve vinçlerin barikat olarak kullanılan yanmış arabaları kaldırmaya başlamasıyla birlikte, kent merkezinde trafik yeniden akmaya başladı. Yüzlerce protestocunun Tahrir Meydanı"na gitmeye devam etmesine rağmen, Kahire"de birçok dükkan ve banka da günler sonra ilk kez açıldı. Günlerdir para çekemeyen insanların akın ettiği ATM"lerde uzun kuyruklar oluştu. Bu arada kentin meşhur taksileri de yeniden müşteri avına çıkmaya başladı.

Cep telefonları çalışıyor

Tankların bazı bölgelerde güvenlik nedeniyle durmaya devam etmesine rağmen, kentte günler süren sessizlikten sonra korna sesleri yeniden duyulur oldu. Hükümet pazar günü birçok memurun işe döndüğünü açıklarken, kısıtlamaların kaldırılmasıyla beraber Mısırlılar cumartesi günü yeniden cep telefonu mesajı atabilmeye başladı. Diğer yandan, ülkenin ikinci en büyük kenti olan İskenderiye"de de geçen hafta yaşanan çatışmalarda vitrinleri kırılmış mağazalar tadilat çalışmalarına başladı. KFC gibi restoranlar da eski doluluğuna döndü. Hükümet dün sokağa çıkma yasağını da bir saat kısalttı. Dün ayrıca kamuda çalışan memur ve işçiler ile askerler ve emeklilerin maaşlarının nisandan itibaren yüzde 15 dolayında artırıldığı açıklandı.

18 milyonluk Kahire"yi günlerdir neredeyse durma noktasına getiren çatışmaların son bulması esnafı da mutlu etmiş görünüyor. Bir erkek giyim mağazasının sahibi olan Ahmed Muhammed, “Bugün dünden veya önceki günden çok daha iyi, sıradan insanlar sokaklara geri döndü ve bakın, trafik bile sıkıştı. Reformun devam etmesini ama normal hayata da dönmeyi istiyoruz” diyor. Bazı dükkanlarda yağma nedeniyle "kapalıyız" tabelaları asılı olsa da kentin orta sınıf mahalleri Kitkat ve Imbaba"da da hayat normale dönüyor. 29 yaşındaki Hulud El Said, “Protestocular ne istediklerini açıkça anlattı ve onlara minnettarız. Ama çok şey atlattık. Eylüle kadar Mübarek"in iktidarda kalması dünyanın sonu değil” dedi.
Ancak Mübarek"in koltuğu bırakmamakta diretmesi huzursuzluk yaratmaya devam ediyor. Kahire"de matbaa sahibi olan Abdül Baki, “Ülkeye güven ancak protestocuların talepleri karşılanınca geri dönecek. Ama onlar sisteme güvenmiyor ve haksız da değiller. Hükümet sözlerini hiçbir zaman tutmuyor” diyor.

Bu meydana 2 milyon kişi sığar mı?

CIA"ye yakınlığıyla bilinen internet sitesi Stratfor, Mısır"daki protestoların başladığı günden bu yana herkesin kafasını kurcalayan "Tahrir Meydanı"nda kaç kişi vardı?" sorusuna ilginç bir boyut getirdi. Stratfor uzmanları, en kalabalık gösteriler için telaffuz edilen "2 milyon" sayısı bir yana, Tahrir Meydanı"na en fazla 250 bin kişinin sığabileceğini iddia etti.

Stratfor uzmanları, uydu görüntülerini kullanarak meydanın yaklaşık 45 bin 520 metrekare olduğunu hesapladı. Daha sonra bir kişinin 0.232 metrekare alan kapladığını düşünerek işlem yaptı. Buna göre, en dolu olduğu anda bile meydana ancak 250 bin kişi sığıyor.

Mübarek gitsin evimize dönelim

İki haftadır isyanın simgesi haline gelmiş olan Tahrir Meydanı ise dün yine protestolara sahne oldu. "Mübarek gitsin evimize dönelim" sloganında birleşen 2 bin gösterici, geceyi yine battaniyelerin altında meydanda geçirdi. Ancak geçen haftaki çatışmalarla tezat oluşturacak şekilde, meydana pazar gecesi ve dün gün boyu karnaval havası hâkimdi. Müzisyenler şarkılarla göstericileri eğlendirirken, sokak satıcıları hurma, patates cipsi, çay, sıcak yemek ve hatta çorap satıyordu. Meydanın çeşitli bölgelerinde de şiirler okundu.

Milliyet