Kampanyayı başlatan okul müdür yardımcısı Yaman Durmuşoğlu, imkan verilmesi halinde konserler vermeyi planladıklarını söyledi.

Gürpınar ilçesine 40 kilometre uzaklıktaki Işıkpınar Köyü İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Yaman Durmuşoğlu, sosyal bilgiler öğretmeni Veysel Can ve sınıf öğretmeni Bedia Durmuşoğlu öncülüğünde ‘Doğayı Müzikle Temizle' sloganıyla çalışma başlatıldı. 300 öğrencinin bulunduğu okulda müzik dalında başarılı öğrencileri seçmek için yetenek sınavı yapan öğretmenler, seçtikleri 30 öğrenciyle mehteran takımı kurdu. Enstrüman olarak gazoz şişesi, soba borusu, tarak, lavabo taşı, sifon, poşet ve su bidonları gibi atık malzemeleri kullanan öğretmen ve öğrenciler, kendilerine özgü müzik tarzı oluşturdu. Mehteran takımlarında kullanılan müzik aletlerinden kös yerine su bidonu, nakkare yerine lavabo taşı, zurna yerine poşete sarılı tarak kullanan öğrenciler, öğretmenlerinden aldıkları eğitimle kısa sürede mehter marşının yanı sıra birçok marş ve şarkıyı çalmayı öğrendi.

Daha önce görev yaptığı okulda da öğrencilerle orkestra kurduğunu belirten müdür yardımcısı Yaman Durmuşoğlu bu çalışmanın benzerini Işıkpınar Köyü İlköğretim Okulu'nda gerçekleştirdiğini söyledi. 'Doğayı Müzikle Temizle' sloganıyla insanlarda çevre bilinci oluşturmaya çalıştıklarını ifade eden Durmuşoğlu, "Arkadaşlarımızla bunu nasıl yapabileceğimizi tartışırken toplumun ortak teması olan mehteran takımı fikri ortaya çıktı. Böylece kurduğumuz grubun müzik aletlerini de doğayı kirleten atık malzemelerden oluşturduk. Normalde çöpe atılan bu malzemelerden müzik aleti yaparak ritm grubu kurduk. Yaklaşık iki aylık çalışma sonunda böyle bir sunu hazırladık." dedi.

Durmuşoğlu, gruptaki öğrenci sayısını artırmak yerine çevre temizliğine önem verdiklerini bildirerek, "Kurduğumuz mehteran takımıyla doğanın temiz tutulması bilincini başta öğrenciler olmak üzere herkese aşılamaya çalışıyoruz. Kendi öğrencilerimiz arasında bunu başardığımıza inanıyorum. İmkan ve destek verilirse çevre ilçelerde, ilimizde ve tüm ülkede konserler vererek bu bilinci yaymak istiyoruz." ifadesini kullandı.

Okulun sosyal bilgiler öğretmeni ve mehteran takımının koro şefi Veysel Can ise Van'da 23 Ekim'de meydana gelen depremden sonra başlattıkları çalışmayla öğrencilerin kendilerine olan güveninin arttığını belirterek, öğrencilerin var olan, ancak yeni ortaya çıkan yeteneklerinin eğitim yaşantıları süresince aldıkları kararlarda etkili olacağını kaydetti.

Koro şeflerinden Bedia Durmuşoğlu da mehteran takımı sayesinde öğrenciler arasında birlikte hareket etme ve takım olma ruhunun oluştuğunu kaydetti.

Öğrencilerden Sıbgatullah Bilmez kendilerine müzik ruhu aşılayan öğretmenlerine teşekkür ederek, çevreyi kirleten malzemeleri yararlı bir iş için kullandıklarını herkese göstermek istediklerini belirtti.

Öğrenci Hilal Baday, Işıkpınar Köyü İlköğretim Okulu'nun bu çalışmayla Türkiye'ye ışık saçacağını, öğretmenlerinin desteğiyle kısa sürede büyük mesafe aldıklarını söyledi. Böyle bir çalışmada yer almanın mutluluğunu yaşadığını dile getiren Baday, hedeflerinin Van ve ilçeleri başta olmak üzere tüm ülkede konser vermek ve doğanın korunmasına dikkati çekmek olduğunu kaydetti.