Minare yasağı referandumunun ardından İslam dünyasının tepkisini çeken İsviçre'de şimdi de okullarda başörtüsü yasağı tartışılıyor.


Yine aşırı sağcı İsviçre Toplum Partisi (SVP) tarafından Zürih Şehir Meclisi'nde gündeme getirilen yasa teklifi 104'e karşı 65 oyla reddedildi. Aynı zamanda Müslüman öğrencilerin Ramazan ayında jimnastik dersine katılmasını da mecburi kılmak isteyen yasa önerisi, iktidar ve muhalefet partileri tarafından reddedildi. İsviçre'de alınan bu karara göre yaş sınırlaması olmadan ailelerin çocuklarını okula başörtülü olarak gönderebileceği belirtildi.

İsviçre Danıştayı, daha önce benzer bir yasa teklifini inanç özgürlüğüne aykırı olacağı ve Müslüman kökenli çocukların entegrasyonunu zorlaştıracağına karar vermişti. Tartışmalı öneriyi kaleme alan milletvekili Barbara Steinemann'ın başörtüsü yasağını savunurken Türkiye'yi örnek vermesi dikkat çekti. Steinmann, kararın ardından yapılan açıklamada, "Gerçek bir tartışma yaşanmadı. Minare yasağı oylamasının ardından, diğer partiler siyaseten doğruculuk yapmayı tercih ettiler. Bu üzücü. Türkiye bile okullarda başörtüsünü yasakladı. İsviçrelileri bu şekilde görmek üzücü." ifadelerini kullandı. Aşırı sağcı SVP'nin Zürih'in ardından bu sene içinde Vaud, Fribourg ve Neuchatel şehir meclislerinde de aynı yasa teklifini oylamaya sunması bekleniyor. 310 bin Müslüman'ın yaşadığı İsviçre'nin Zürih şehrinde çoğunluğu Türk vatandaşı 67 bin Müslüman yaşıyor.(Zaman)