AYDINPOST ÖZEL-Baro lokalinde Aydın Mimarlar Odası"nca organize edilen programa mimarlar fazla ilgi göstermezken, katılımcılar arasında Ak Parti Belediye Başkan aday adayı mimar Mustafa Ancın, Aydın Belediyesi İmar Müdürü Tamer Toyuran ve mimarlar katıldı.Programda konuşan Aydın Mimarlar Odası Başkanı Hüseyin Ağababoğlu, “Ağır finansal dünya krizini yaşadığımız bu günlerde, küresel kapitalizmin devresel krizlerinin ötesinde derinleşen bir krize ve büyük bir çöküşe doğru yol aldığını daha iyi görebiliyoruz. Bu çöküş süreci giderek tüm değerleri yok ediyor, her şeyi metalaştırıyor ve doğamızla birlikte tüm hayat kaynaklarımızı kurutuyor” dedi.
Başkan Ağababaoğlu, “Mimarlığımız da bu süreçten etkilenmektedir. İşte bu dünya krizi koşullarında kutladığımız Dünya Mimarlık ve Habitat Günü"nde, dünya mimarlığının krizini işaret eden yaklaşımların daha da geliştirilmesi gerekiyor. Bu anlamda, geleceğimize ilişkin kaygıların nedeni olan çocukların penceresinden dünyaya yeniden bakmak gerekiyor. Onların dünyasının içtenliği ve gerçekçiliğini rehber olarak; “Ortak Geleceğimiz Çocuklarımız İçin”, uluslar arası mimarlık örgütlenmelerinin dayanışmasını oluşturmak zorundayız.
UIA Torino Genel Kurulu kararı uyarınca 2008 Dünya Mimarlık Günü, Genel Kurul sırasında kaybettiğimiz Giancarlo lus"a adanmış; bu anlamda teması, 2005 yılından beri UIA Başkan Yardımcılığı yapan Lus"u anmak amacıyla “Daha Güzel bir Geleceğin Mimarı Çocuklar Olsun” olarak belirlenmiştir. Kutladığımız bu gün aracılığıyla bu çağrının tüm UIA üye kesimlerince yaygınlaşması sağlanarak dünya çocuklarının çevre, kent ve mimarlıkla ilgili düşüncelerinin onların dilinde yorumlanması amaçlanmaktadır. Lus"un sözleri, Konut Günü teması olarak belirlenen “Uyumlu Yerleşmeler” ve Oda gündeminde giderek daha çok yer alan “Mimarlık Politikaları”, “Toplum ve Mimarlık”, “Çocuk ve Mimarlık” bağlamının ötesine geçerek, insanlığın geleceğine ilişkin ortak kaygıların çocukların gözüyle ortaya konulması ve mimarlara bu anlamda sorumluluklarını anımsatma çabası olarak oldukça önemli: Bu yaklaşım, TMMOB Mimarlar Odası"nın yıllardır sürdürdüğü mücadelesiyle ve Merkez Yönetim Kurulu"nun programının başlığı olarak belirlenen “Geleceğin Mimarlar Odası, Gelecek için Mimarlık!” temasıyla da örtüşmektedir. Mimarlıkla toplum arasındaki bağın doğrudan sağlanabileceği bir odak olarak “Çocuk ve Mimarlık” temasını önemsediğimizi belirtmemiz gerekir. Her yaştaki çocukların mimarlıkla, tasarım kültürleriyle tanışmasını, bunun ortamlarının yaratılmasını, yetersizliği belli olan mekansal ve kentsel ihtiyaçlarının irdelenmesini, konunun ülke gündemine taşınmasını hedeflemekteyiz.
Şubelerimizce düzenlenen etkinliklerle UIA"nın çağrısını ülkemiz çocuklarına da iletecek ve onların da yanıtlarını alarak bu süreci geliştirmeye çalışacağımızı bildiriyoruz” diye konuştu.

DAVETTEN GÖRÜNTÜLER İÇİN TIKLAYIN...