Hükümet, Kamu Personeli Danışma Kurulu (KPDK) toplantılarında memur konfederasyonlarına verdiği sözleri tutmadı. Üzerinde uzlaşmaya varılan birçok başlık, çalışanları kapsadığı savunulan "torba tasarıya" konulmadı. Memurlar dün enflasyon farkı ödenmesi için iş bırakırken Maliye Bakanı Mehmet Şimşek aylık ve ücretlerdeki artışların enflasyonun "oldukça üzerinde gerçekleştiği" yolundaki açıklama yaparak bu konudaki beklentilere tamamen kapıyı kapattı.

Uzlaşılan konular

Hükümetin 2012 yılında çıkardığı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Yasası'na göre, toplusözleşme masasında ele alınamayan konular KPDK toplantısında görüşülüyor. Kurul bu kapsamda 2012'den bu yana 5 kez toplandı. Sonuncusu 20 Mart'ta gerçekleştirildi. Toplantılarda 161 konu başlığı ele alındı. Birçoğunda uzlaşmaya varıldı. Hükümet bu konularda adım atma sözü verdi. Bunların bazıları şöyleydi:

"2005'ten sonra göreve başlayan personele bir derece verilmesi, disiplin cezalarının affı ve yeniden düzenlenmesi, yardımcı hizmetler sınıfına ek gösterge verilmesi, yıllık izinlerin işgünü esasına göre düzenlenmesi, özel sektörde geçen hizmet sürelerinin tamamının kazanılmış hak aylığında değerlendirilmesi, 4-C'li personele kadro verilmesi, emekli ikramiyelerinin hesaplanmasında 30 yıllık hizmet süresi sınırının kaldırılması, öğretim elemanlarının ücretlerinin iyileştirilmesi, iş ve meslek danışmanlarının kadroya geçirilmesi nedeniyle oluşan ücret düşüklüğünün giderilmesi." Ancak uzlaşılan konular "torba tasarıya" eklenmedi. Tasarıda sadece aday memurlar, araştırmacılar, mahkemelerde çalışan personele fazla mesai, Sümer Holding'de çalışan personelin sorunları konusunda değişiklikler yapıldı. Diğerleri görmezden gelindi. Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, milletvekillerine mektup göndererek KPDK toplantılarında uzlaşılan maddelerin "torba"ya eklenmesini ve memura enflasyon farkı verilmesi için düzenleme yapılmasını talep etti.

Şimşek ümit kırdı

Öte yandan KESK'e üye memurlar dün enflasyon farkı için eylem yaparken Maliye Bakanı Mehmet Şimşek,

MHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Duran Bulut'un "enflasyon farkları maaşlara yansıtılacak mı" sorusuna, emekçileri kızdıracak bir yanıt verdi. Şimşek, 2002 ile 2014 yılı arasında aylık ve ücretlerdeki artışların "enflasyonun oldukça üzerinde" gerçekleştiğini, döviz cinsinden reel olarak yükseldiğini, çalışanların satın alma güçlerinin arttığını savundu.