TSK"nın bölücü terör örgütü PKK"ya karşı operasyonları aralıksız devam ederken, hükümet bölgenin kalkınması için düğmeye basıyor. Kardeşlik projesinin en önemli ayağını, ekonomik kalkınma oluşturuyor

Hükümet Doğu ve Güneydoğu bölgelirine ilişkin olarak, istihdam ve gelir artırıcı geniş kapsamlı bir kalkınma projesi için düğmeye bastı. GAP Yüksek Kurulu, ocak ayınan en geç ikinci haftasında toplanarak bu bölgelere yönelik kısa, orta ve uzun vadede alınacak önlemler paketini masaya yatıracak. Sosyal paketin en önemli ayağını GAP'taki sulama yatırımlarının bitirilmesi oluşturuyor. Sulama kanallarının tamamlanmasıyla, GAP'ın meydana getireceği yüksek tarım ve sanayi potansiyelinin bölgede ekonomik hasılayı 4.5 kat artıracağı, bölge halkının yaklaşık 3.5 milyonuna iş imkanı sunacağı belirtiliyor.

MODERN KÖYLER KURULACAK

Bölgeye ilişkin yeni makro ve mikro projeler de hayata geçirilecek. Örneğin Tarım Bakanlığı, Diyarbakır, Batman ve Siirt illerini kapsayan, '5 yılda 500 köyün kalkındırılması projesini' hayata geçirdi. Projenin tamamlanmasıyla, 3 şehire AB standartlarında, modern tarım ve hayvancılık yapan, alt yapısı kentleri aratmayan köyler kurulacak. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, "Cumhuriyet tarihi boyunca böyle bir proje uygulanmadı. İlk kez böyle bir proje hayata geçirilecek. Doğu ve Güneydoğu'da modern köyler kurulacak" bilgisini verdi.

İŞTE BAKAN"IN VERDİĞİ BİLGİLER

Hükümet'in Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde uygulamaya koyacağı sosyal paketin, ana eksenini tarım ve hayvancılık konusunda bölgenin kalkındırılması oluşturuyor. Paket hakkında bilgi veren Eker, GAP'ta 1 milyon hektar alanı sulayacak suyun bulunduğunu belirterek, "Ancak, bu suyun sulamada kullanılması için kanalların yapılması gerekiyor. Sulama kanallarının bitirilmesi için yeni projeler hayata geçireceğiz. Su gelecek hem istihdam artacak, hem de sanayinin gelişmesine imkan ve fırsat sağlayacak" diye konuştu. İşte Eker'in verdiği bilgilere göre bölgeye yönelik özellikle tarım ve hayvancılığı kapsayan kalkınma projeleri:

SU HAYAT VERECEK

GAP Bölgesi'nde yapımı öngörülen baraj göllerinin tamamlanmasıyla, su ürünleri etüt projesi hemen hayata geçirilecek. n Bölgede kurulacak damla ve yağmurlama sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması teşvik edilecek. Bu amaçla çiftçiye verilecek kredinin faizi sıfıra düşürülecek hibe desteği verilecek. n Doğu ve Güneydoğu illerinde süt sığırcılığının geliştirilmesi projesinin kapsamı genişletilecek. Hayvancılık teşvik edilecek.

MODERN KÖYLER KURULACAK

Et Balık Kurumu'na bağlı bölgedeki et balık kombinaları, rehabilitasyondan geçirilerek yeniden faaliyete geçirilecek. n Türkiye'de ilk kez uygulanacak projenin tamamlanmasıyla, Doğu ve Güneydoğu'da AB standartlarında, teknolojiyi kullanan ve ürün desenini yakalamış modern köyler kurulacak. n Doğu ve Güneydoğu'da modern ve istihdama yönelik üretim yapan köylerin kurulmasıyla, hem bölge genelindeki işsizliğin önüne geçilecek. Hem de köyden kente göçün önüne geçilecek.