Minik Elif, 1 yıl süren tedavi sürecinin ardından ayağa kalkıp, yürüyebilir hale geldi. Milyonda bir karşılaşılan bu hastalığı yenen Elif, artık desteksiz adım atabiliyor.

SÜ Selçuklu Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Hakan Şenaran, nadir karşılaşılan bu hastalığın tedavisinin Türkiye'de çok az merkezde yapılabileceğini belirtti.

Elif Genç'in ailesi tarafından her iki dizinde yaygın esneklik sorunu şikayetiyle hastaneye getirildiğini ifade eden Şenaran, şunları kaydetti:

''Bu sorun eklemleri ilgilendiren bir esneklik sorunuydu. Dizlerindeki eklemlerde hiçbir stabilite yoktu. Dizleri her yöne rahatlıkla ağrısız hareket edebiliyordu. Muayene sırasında kalçalarının normal olduğunu gördük. Dizlerindeki sorun için ise her iki dizin yan bağları ve çapraz bağların fonksiyonel olmadığı için, onların yerini alabilecek etraftaki dokulardan ve kaslardan bağ yapmaya karar verdik. Tabii ki her iki dize de yaptığımız bağlar, normal bağlar gibi fonksiyonlarını yüzde yüz yerine getiremez. Ancak çocuğun ayağa kalkmasını sağlayabileceğini düşündük. Öncelikle bir dizini sonra diğer dizinin bağlarını onardık. Şu anda ikinci ameliyatının üzerinden 6 ay geçti ve kendi başına ayağa kalkıp yürüyebiliyor. Dizinde yürürken veya ayakta dururken sağa sola kayma veya çocuğun dengesini bozabilecek sorunla karşılaşmıyoruz.''

Diz çıkıklığı hastalığının özellikle her iki dizde de karşılaşılmasının nadir bir durum olduğunu belirten Şenaran, ''Her iki dizinin birden bu şekilde esnek olması ve her yöne hareket ediyor olması çok sık gördüğümüz bir sorun değil. Dünya ve Türkiye'de her merkezde tedavisi yapılabilecek bir hastalık da değil. Belki milyonda bir karşılaşabilecek bir hastalıktır'' dedi.

''Çocuğum için umudumu hiç kaybetmedim''

Minik Elif'i hastaneye getiren anne Tuğba Genç (27) ise ilk ve tek çocuğu için umudunu hiç kaybetmediğini belirtti.

İstanbul'da yaşadıklarını ve minik Elif'in doğuştan iki dizinde de çıkıklık olduğuna anlatan Genç, ''Kızım, geçen yıl önce bir dizinden, bir ay sonra da diğer dizinden ameliyat oldu. İkinci ameliyatını 6 ay önce olmuştu. Ameliyattan 2 ay sonra ayağa kalkıp adım atmaya başladı. Şu an desteksiz yürüyebiliyor'' diye konuştu.