Otokar Genel Müdürü Serdar Görgüç, Türk savunma sanayiinde millileştirme çalışmalarının en önemli projelerinden biri olan ana muharebe tankı Altay projesinin hızla sürdüğünü belirtti. Projenin ikinci aşaması olan “detaylı tasarım”da önemli yol katettiklerini söyleyen Görgüç, “Bu yılın son çeyreğinde testlere hazır hale gelecek ilk ön prototip Altay tankı için, yatırımlar da devam ediyor” dedi.

10 milyon dolarlık Tank Test Merkezi’ni geçen yıl faaliyete soktuklarını anımsatan Görgüç, ilk prototipin tamamlanmasının ardından bu merkezde, tankın tüm elektronik cihazlarının savaş ve barış durumlarındaki elektromanyetik uyumlulukları ve duyarlılığının inceleneceğini, hareket kabiliyetinin ölçüleceğini ve farklı iklim koşullarındaki çalışma kabiliyetinin artırılacağını söyledi.

Milli tankın tasarım, geliştirme, entegrasyon, testlerinin yanı sıra üretimine ilişkin tüm bilgi ve dokümanları içeren, tankın seri üretimine temel teşkil edecek bir teknik veri paketi, hiçbir kısıtlama olmaksızın ve tüm haklarıyla Türkiye’nin olacak. İlk Türk milli tankının tasarımı, prototiplenmesi, testleri ve kalifikasyonunun yaklaşık 500 milyon dolara mal olması öngörülüyor.

Ana yüklenicisinin Otokar olduğu tank projesinde, tankın atış kontrol sistemi, komuta kontrol muhabere bilgi sistemi Aselsan tarafından tasarlanacak ve prototipi üretilecek. Projenin ana silah sistemi ve diğer önemli alanlarında Koreli Hyundai Rotem şirketinin yanı sıra Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu ile Roketsan da sorumluluk üstleniyor.