Başbakan Tayyip Erdoğan"ın aylardır beklenen kabine revizyonu nihayet gerçekleşti. Siyaseti, bürokrasiyi ve hatta TBMM"yi kilitleme noktasına gelen “revizyon” beklentisini kabinesindeki 17 ismi koruyarak “kısmen” karşılayan Erdoğan, devlet bakanlığı sayısını bir artırdı. Kabinede koltuk sayısı 26"ya yükselirken, biri parlamento dışından olmak üzere 9 yeni isim bakan oldu.

Kulislerde Erdoğan"ın bu değişiklikte, parti içi dengelerden çok dış dengeleri dikkate aldığı yorumu yapıldı. SP"nin son seçimde oyunu yükseltmesi ve Abdullatif Şener"in yeni parti kurma çalışmaları kabineye şekil veren iki ana faktör olarak yorumlandı.

9 Milli Görüşçü bakan

Kabineye yeni giren 9 isimden 4"ü; Bülent Arınç, Sadullah Ergin, Nihat Ergün ve Taner Yıldız Milli görüş kökenli isimler olarak dikkat çekti. AKP"nin Milli Görüş kanadında yer alıp, bakanlık titrini koruyan Ali Babacan, Faruk Çelik, Beşir Atalay, Binali Yıldırım ve Veysel Eroğlu ile birlikte kabinedeki “Milli Görüşçü” sayısı 9"a yükseldi. Milli Görüş"ü temsil eden Nihat Ergün ve Taner Yıldız ile birlikte kabineye “modern sakallı” iki isim de girmiş oldu. TBMM Başkanlığı dönemindeki sert çıkışlarıyla tanınan Arınç"ın Başbakan Yardımcısı olarak kabineye girmesi, muhafazakar kimliğin ön plana çıkartılmasının yanısıra, “Erdoğan"ın tek adam imajını törpüleme çabası” olarak da yorumlandı.

Koltuğu da kaybettiler

Erdoğan"ın revizyon listesini açıklarken, “Kabine dışında kalanlar başarısız, hatalı olarak yorumlanmasın” vurgulamasını yapmasına karşın, koltuklarını kaybeden bakanların çoğunun yerel seçimlerde bölgelerinde başarısız isimler olması dikkat çekti. Belediye başkanlığını DSP"nin aldığı Ordu Milletvekili Enerji Bakanı Hilmi Güler, CHP"nin ipi göğüslediği Antalya Milletvekili Adalet Bakanı M. Ali Şahin, CHP"nin belediye başkanlığını kazandığı Mersin Milletvekili Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, DTP"nin zaferini ilan ettiği Van Milletvekili Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik ile DSP"nin Belediye Başkanlığı"nı aldığı Eskişehir Milletvekili Kemal Unakıtan kabine dışında kaldı.

"Kazan-kazan" politikası

Revizyon öncesi kulislerde Gül"ün, Atalay"ın İçişleri"nde ve Babacan"ın da Dışişleri"nde kalmasını istediği, Kayseri Milletvekili Taner Yıldız"ı da Enerji Bakanlığı için önerdiği, Erdoğan"ın ise Dışişleri Bakanlığı"na Prof. Davutoğlu"nu getirmek istediği konuşuluyordu. Atalay"ın yerini koruyup, Yıldız"ın Enerji Bakanlığı"na getirilmesi, buna karşılık Davutoğlu"nun Dışişleri Bakanı yapılması, Gül ile Erdoğan"ın revizyon pazarlığında “kazan-kazan” politikası yürüttükleri yorumlarına yol açtı.

Erdoğan beklendiği gibi kadın bakan sayısını artırdı. Ancak bakan olması beklenen Fatma Şahin" in yerine, AKP Kurucu Kadın Kolları Başkanı, Denizli Milletvekili Selma Kavaf"ı tercih etmesine AKP"liler de “büyük sürpriz” dedi. Devlet Bakanı Nimet Çubukçu ise Cumhuriyet tarihinin ilk kadın Milli Eğitim Bakanı oldu. Çubukçu"nun, 3 AKP hükümetinde de yer alan DYP kökenli Çelik"in yerini alması da ikinci sürpriz oldu. Bu arada ANAP kökenli Murat Başesgioğlu da gidenler arasında yer aldı.

YENİ BAKAN"A SAKAL SORUSU

Enerjİ ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı"na atanan Kayseri Milletvekili Taner Yıldız, TOBB"un resepsiyonuna katıldı. Yıldız, resepsiyonda bir gazetecinin, “Kabinenin sakallı bakanı sizsiniz. Sakalınızı kesmeyi düşünüyor musunuz?” sorusu üzerine gülümseyerek, “Öyle bir gündem yok... Gündem enerji” yanıtını verdi.
Vatan