Ataşehir’deki bir hayvan pazarından bir kamyonete yüklettiği 9 büyükbaş hayvanı Avrupa Yakası’na sokmaya çalışan Ensar Öğüt, Köprü girişinde görevli polislerden kaçamadı.
 
Ataşehir’de kurulu bulunan hayvan pazarını ziyaret eden ve esnafın sorunlarını dinleyen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, hükümeti hayvancılık sektörünü baltalamakla suçladı. Anadolu’nun çeşitli illerinden hayvan getirip Kurban Bayramı’nda satan vatandaşların çeşitli sorunlarla karşı karşıya olduğunu anlatan Öğüt, “İnsanlarımız ekonomik zorluklara katlanarak büyüttükleri hayvanları paraya çevirerek çoluk çocuklarını geçindirirler. Ama bu yıl ellerindeki hayvanları satamıyorlar. Siftahları yok” diye konuştu.
 
Anadolu’dan Avrupa’ya hayvan sevkiyatının yapılmadığını hatırlatan Ensar Öğüt, “Trakya’da şap hastalığı olmadığını, bu nedenle sevkiyatı engellediklerini söylüyorlar. Anadolu’da şap varsa hasta hayvanları niye kurbanlık yapıyorlar?” diye sordu.
 
“HAYVANLARDA ŞAP YOK”
 
 
Pazarlara getirilen tüm hayvanların sağlık raporları olduğunu vurgulayan Ensar Öğüt sözlerine şöyle devam etti: “Pasaportları var, kimlik bilgileri mevcut. Hangi tarihte hangi aşıyı yaptırdıkları da biliniyor. Nerede nasıl beslendiği belli olmayan hayvanları satıyorlar. Avustralya’dan getirilen hayvanlarda mavi dil hastalığı tespit edildiğini biliyoruz. Anadolu’dan getirilen hayvanlarda şap yok. Yetkilileri soruyorum. Müslüman mahallesinde salyangoz satmak caiz midir?” Yasağın yurtdışından getirilen hayvanların satılabilmesi için konulduğunu öne süren Ensar Öğüt, “Böyle bir zulüm görülmedi. Hem hayvanların hasta olduğunu söyleyeceksin hem de satılması için belge vereceksin. Ama belge verdiğin hayvanı da yurdun bir bölümüne sokamayacaksın. Böyle saçmalık olur mu Allah aşkına?” dedi.
 
“ESENYURT’A GÖTÜRECEĞİM”
 
Yasağı delmek için kamyonete yükleyeceği 9 büyükbaş hayvanı, Esenyurt’ta bulunan hayvan pazarına getireceğini vurgulayan Ensar Öğüt, gazetecilerden kendisini takip etmelerini istedi.
 
KÖPRÜDE POLİSE YAKALANDI
 
Büyükbaş hayvanların 58 NL 581 plakalı kamyonete konulmasının ardından Ensar Öğüt, pazar esnafı ile hatıra fotoğrafı çektirdi. Ensar Öğüt’ün de içinde bulunduğu kamyonet Fatih Sultan Mehmet Köprüsü Kavacık girişinde bulunan trafik polisleri tarafından fark edildi. Kamyonet ile polis memurlarının içinde bulunduğu ekip otomobili arasında kısa süreli kovalamaca yaşandı. Kamyonet Fatih Sultan Mehmet Köprüsü geçildikten sonra Etiler sapağında önü kesilerek durduruldu.
 
Miletvekili Ensar Öğüt, polis ekiplerine taşıdıkları hayvanların belgelerini gösterdi. Ancak, ekipler hayvanların geçişine izin veremeyeceklerini söyleyerek, kontrol noktasında bulunan veterineri çağırdıklarını belirttiler. Tarım Bakanlığı’nda görevli veteriner, incelediği belgelerde eksik olmadığını, ancak, hayvanların gidebileceği son noktanın, evraklarında belirtildiği gibi Kadıköy olduğunu söyledi.
 
Veteriner, Avrupa Yakası’na canlı hayvan sevkiyatının yapılabilmesi için özel koşullar olduğunu hatırlattı. Sevki yapılacak hayvan için Ankara’da bulunan Şap Enstitüsü’nden antikor testlerinin alınması gerektiğini vurgulayan veteriner, Ensar Öğüt’e “Ben bu hayvanların Avrupa’ya geçişine izin veremem. Bu yasalara aykırıdır” dedi. Sarıyer İlçe Emniyet Müdürlüğü’nde görevli polisler ile Ensar Öğüt arasında tartışma yaşandı. Emniyet yetkilileri, kendilerine canlı hayvan sevkiyatını önleme emri verildiğini kaydettiler.