Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, istihdamı artırmak için yatırımları artırmak zorun olduklarını belirterek, " 'Uluslararası yatırım gelmesin' diyenler, şunu bilmelidir ki bu milletin ekmeğiyle, işiyle, aşıyla oynamaya hiç kimsenin hakkı yoktur, olamaz." dedi.

Başbakan Erdoğan, Uluslararası Yatırımcılar Derneği (YASED) tarafından Hilton Otel'de verilen resepsiyona katıldı. Erdoğan, resepsiyonda yaptığı konuşmada, Türkiye ekonomisinin bu noktaya gelmesinde uluslararası yatarımcıların çok önemli rolü olduğunu söyledi. Erdoğan, bu yatırımları çekme noktasında YASED'in bir sivil toplum örgütü olarak başarılı bir performans sergilediğini belirtti.

Erdoğan, 1953 yılında yabancı sermaye ile ilgili bir yasa çıkarıldığını ve 2003 yılında kendilerinin yeni bir yasa çıkardığını, aradan geçen 50 yılda Türkiye giren yıllık yabancı sermaya miktarının 1 milyar doları aşamadığını belirtti. 2003 yılından sonra yoğun bir yatırım çekme mücadelesi içine girdiklerini anlatan Erdoğan, " Hatırlarsanız ben ülkemi pazarlıyorum gibi ifadeler kullandım. Bu ifadelerden dolayı bazı siyasiler çok çirkin yaklaşımlarda bulundular. Ülke pazarlanır mı dediler. Evet, bunlar siyasetinde bir marketinginin olduğunu, aynı şekilde ülkelerin marketing piyasası olduğundan habersizdirler. Bunu bilmedikleri için sıkıntı içindeydiler. Ama biz bunu aştık." dedi.

"BUNLARDA YABANCI SERMAYE DÜŞMANLIĞI VAR"

Her yıl Türkiye'de uluslararası firmaların CEO'larıyla toplantı yaptıklarını ve görüşlerini aldıklarını anlatan Erdoğan, 2006 yılında 20 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye Türkiye girdiğine kaydetti. Erdoğan, eylül ayı itibariyle Türkiye'ye 15.3 milyar dolar yabancı sermaya geldiğini, yıl sonu itibariyle bu rakamın 25 milyar dolar olacağını tahmin ettiklerini söyledi. Bu başarının tesadüfü olmayacağına dikkat çeken Erdoğan, bunun zinhineyet dönüşümün ve kararlılığın sonucu olduğunu ifade etti.

Uluslararası sermayeye inanmayan, ters bakan bu tür anlayışlarla bu çileleri çektiklerini anlatan Erdoğan, "Bunlarda sermaye düşmanlığı var. Küresel sermayaye farklı bakış var. Küresel sermaya dediğin mi kaçıyor. Küresel sermaye Türkiye'ye geliyor dediğin zaman, eyvah Türkiye'yi işgal edecekler diyorlar. Kendine inanmayan, kendine inanmayan insanlar bu ülkeye bir şey katabilir mi? Katamaz."dedi.
Kaynak: Cihan