1989 yılında bu yana Milet Antik Kenti Kazı Başkanlığını yürüten Alman Bochum Üniversitesinde görevli Prof. Dr. Wolkmar Von Greve kazı çalışmalarıyla ilgili olarak Didim Turizm Altyapı Hizmet Birliği Başkanı Salih Bankoğlu’na ve Didim Kültür Mirası Koruma Derneği Başkanı Mustafa Şentürk’e bilgiler verdi. Kazı Başkanı Greve 1992 yılından bu yana Milet Antik kentinde Jeofizik kazı çalışması yaptıklarını söylerken “Bu çalışma belki bu anlamda bir ilk olabilir. Şu an Milet Antik Kentinin altında ne varsa bu şekilde ortaya çıkarılıyor”dedi.


“ARKEİK DÖNEME MİLET’E BAĞLI BİR SEMT ORTAYA ÇIKARILDI”
1989 yılında bu yana Milet Antik Kentinin kazı başkanlığını yürüten Alman Bochum Üniversitesinde görevli Prof. Dr. Wolkmar Von Greve bu yıl kazı çalışmalarına 27 Haziran’da başladıklarını ve 31 Aralık’a kadar sürdüreceklerini söyledi. 180 kişilik ekiple çalışmaların yapıldığını belirten Greve “Kazı ve depo çalışması sürüyor. Bu yıl Faustina hamamında restorasyon çalışması yapıldı. Yine bu bölgede sondaj çalışması ile çizim ve ölçümler yapıldı. Bu yıl ki kazılarda Kalabak tepede şehir kazısı yapıldı ve Arkeik döneme (6.ve 7 YY) ve Milet’e bağlı bir semt ortaya çıkarıldı. O döneme ait evler, caddeleri ve günlük yaşama dair buluntular ve bilgiler ulaşıldı. Yine aynı döneme ait Afrodite kutsal alanında kazı çalışmaları yapıldı. Burada da tapınak kültürü ile dinsel bulgulara ilişkin bilgiler elde edildi. Bu kazı çalışmalarında en önemli olan ise kutsal alanda çıkarılan bu eserler, çünkü bu eserler o dönemde dileklerine gerçekleşmesi için tanrıya sunulan eserlerdi ve bunların tamamı bulundu. Bunlar üzerinde yayın çalışmaları yapıyoruz. Yine bu kazılarda Milet’e ait olan 80’in üzerindeki kolonilere ait (Suriye, Filistin ve Mısır) ve Doğu ile ilgili bulgulara rastlanıldı. Bizde bunları ortaya çıkardık ve çalışmalarımızı yürütüyoruz.”dedi.


“MİLET’İN ALTINDA NE VARSA GÖRÜYORUZ.
Yürütülen Jeofizik Kazı çalışmalarının yönetimi hakkında harita üzerinde bilgiler veren Milet Kazı Başkanı Prof. Dr. Wolkmar Von Greve Türkiye’de ilk kez 1992 yılından bu yana Didim’de bu çalışmayı yaptıklarını kaydederek, “Biz bu çalışma sonrasında Milet’in altında ne varsa görüyoruz. Elimizdeki harita da bunları gösteriyor. Buna göre çalışmalarımız şekillendiriyoruz. Jeofizik anlamında Milet’in yüzde 90’ı burada görülüyor” diye konuştu.
Prof. Dr Greve, jeofizik kazı çalışmalarında toprağın altında Helenistik ve diğer dönemlere ait bulguların da olduğunu söylerken, taban suyunun yüksekliği nedeniyle bunların ortaya çıkarılmasının zorluğuna dikkat çekti.
Didim Turizm Altyapı Hizmet Birliği Başkanı Salih Bankoğlu ise, Didim ve yöresinde sürdürülen kazı çalışmaların önemli olduğunu ve bu çalışmaların daha hızlı ve geniş bir kadroyla yapılmasının öneminin vurgulayarak, şunları söyledi: “Geçtiğimiz günlerde de bu bölgede incelememiz oldu ve bunun ardından yaptığımız açıklamalar Kazı heyetince yanlış anlaşılmalara neden olmuş. Biz burada kişilere hedef almadık. Sadece çalışmaların önemiyetini vurguladık ve daha hızlı olmasını istedik. Burada bugün güzel çalışmaların olduğunu da gördük. Elimizdekilerin değerini bilmeliyiz. Burasının Dünyanın en önemli kentlerinden birisi ve bunlara sahip çıkmak hepimizin görevi”
Didim Kültür Mirası Koruma Derneği Başkanı Mustafa Şentürk de, Milet Antik Kentinin önemi olduğunu ve bu kazıların hem Didim hem de Türkiye açısından önemsenmesi gerektiğini belirterek, “Dernek olarak bizler bu bölgede antik yerleri ve ören yerleri sahip çıkıyor ve çalışmaları takip ediyoruz. Bu anlamda bu bölgede yapılan kazı çalışmaları bizler açısında önemli” dedi.