Türkiye Grameen Mikrokredi programının 10 temel kararından biri olan MİKROSERA projesinin Aydındaki ilk pilot uygulaması olan mikroseralar Aydın Tarım İl Müdürlüğünün bahçesinde kamuoyuna tanıtıldı.
Aydın Valiliği Grameen Mikrokredi Programı Aydın Şubesinin açılışının ardından Aydın Valisi Mustafa Malay, Kültür ve Turizm eski Bakanı AK Parti Aydın Milletvekili Atilla Koç, AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, Prof.Dr Gazanfer Harzadin ve davetliler tarafından Aydın Tarım İl Müdürlüğünün bahçesinde kurulan mikroseraları incelendi.
Proje ile kaynakların israf edilmeden yıl boyunca topraksız tarım yapmanın mümkün hale geleceğini söyleyen Prof.Dr. Gazanfer Harzadin “Mikrokrediyi kullanarak maddi durumu iyi olmayan vatandaşlar mikrosera oluşturabilecek. Mikrosera uygulaması ile bitkiler toprak yerine katı ortam maddesi ile doldurulmuş torba da yetiştirilebilecek. Bu uygulama ile torbalar ürün yetiştirilirken özel besin eriyikleri ile sulanacak. Projeden yararlanan vatandaşlar katı ortam maddesi ile doldurulmuş torbaları bulundukları bölgelerde rahatça temin edebilecekler” dedi.
36 metrekarelik bir toprak alan da ürün yetiştirmek için günlük bin 500 litre suya ihtiyaç olduğunun altını çizeN Harzadin, “Mikrosera yöntemi ile ihtiyaç duyulan su miktarı aynı alan için 150 litreye kadar düşüyor. Ürün verimliliği de 7 kat artış gösteriyor” diye konuştu.
Prof.Dr Gazanfer Harzadin sağlıklı bir şekilde yetiştirilen ürünlerin fazlasının gelir amaçlı olarak satılabileceğini belirtip bir mikrosera çadırının tüm maliyetinin 300 YTL civarın da olduğunu önemle vurguladı. Kültür ve Turizm eski Bakanı AK Parti Aydın Milletvekili Atilla Koç da projenin israfı önlemenin yanı sıra, verimi arttıran yönü ile de hem ülke tarımına , hem de maddi durumu iyi olmayan üreticiye önemli açılımlar sunacağını ifade etti.