İngiltere’de resmi ziyarette bulunan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül İngiltere Dışişleri Bakanlığı şemsiyesinde faaliyet gösteren Wilton Park düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmasında İsrail ve Arap Baharı ile ilgili konuştu. “Ortadoğu’daki Tarihi Değişim ve Bunun Küresel Siyasete Etkisi” başlıklı bir konuşmanın ilgi çeken bölümleri şöyle:

İsrail Ortadoğu’da samimi değil
- İsrail bölgedeki durumu çok iyi analiz etmeli. Samimi bir sürecin olmadığını herkes biliyor. Bir taraftan barış yapalım derken bir taraftan konutlar yapılıyor. İsrail yönetimi yürüttüğü politikaları ile müttefiklerine de yük oluyor. Herkes bizim kadar açık değil. Ama bazen mikrofon kazaları meydana geldiğinde güvendiği müttefiklerinin İsrail hakkındaki düşüncelerini herkes duyuyor. İsrail artık stratejik bir yaklaşıma başvurmalı. Bu da 1967 sınırlarıdır.

 


Kızgın Arap denizi
- İsrail de çevresinde bir kızgın ve düşmancı Arap denizi ile yaşayan bir ada olmaya dayanamaz. Bu nedenle İsrail liderlerine tekrar barış sürecine kısa vadeli taktik manevralarla değil stratejik akılla yaklaşmaları çağrısında bulunuyorum.”

Suriye doğru okuyamadı
- Demokrasi çoğunluğun ya da güçlünün yönetimi anlamına gelmez. Aksine hümanizm ve sorumluluk içeren bir liderlik gerektirir.
- Üzülerek belirtmeliyim ki ilişkilerimize hem politik hem de diplomatik açıdan büyük yatırım yaptığımız komşumuz Suriye bölgedeki gelişmeleri doğru okumakta başarısız olmuştur.