Migros Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Özgür Tort, bu yıl "Sadece Migros’ta" kavramının desteğiyle çift haneli büyüme politikası içinde 2012 yılını 6.4 milyar TL ciroyla kapatmayı hedeflediklerini açıkladı. 2011 yılında 150 milyon TL’yi aşkın yatırım yaptıklarını, bu yıl da benzeri düzeyde bir yatırım rakamı planladıklarını ifade eden Özgür Tort, Migros Grubu’nun 68 ilde toplam 720 olan mağaza sayısını da bu yıl 100’ün üzerinde artıracaklarını ve toplam 4 bin 500 kişiye de istihdam sağlayacaklarını söyledi.

Migros Genel Müdürü Özgür Tort, Gruba bağlı markaların 2011 yılı iş sonuçlarını ve 2012 hedeflerini açıklamak üzere düzenlediği basın toplantısında Migros Ticaret A.Ş, 2011 yılında açıkladığı süpermarkete odaklı büyüme stratejisini 2012 yılında “Sadece Migros”ta kavramıyla güçlendireceğini belirtti.

-“2012 BİRAZ ZOR YIL OLSA DA YATIRIM TEMPOMUZ SÜRECEK”-

Genel Müdür Tort, 2012 yılının 2011 yılına göre daha zor bir yıl olacağını, ekonomik büyüme oranının da düşmesini beklediklerini belirterek “Migros olarak yatırımlarımızı ekonomideki dalgalanmalara göre değiştirmiyoruz. Yatırım tempomuzu aynen sürdüreceğiz. Hatta yılın ikinci yarısına doğru ekonomideki gelişmeleri yeniden değerlendirip yatırım hedefimizi, açmayı planladığımız mağaza sayılarını daha da yukarı çekebiliriz. Biz Türkiye’nin potansiyeline güveniyoruz”dedi. Tort, bir soru üzere yılın şimdiye kadar geçen 45 günlük döneminde satışlarda bir olumsuzluk hissetmediklerini belirtirken, karlı günlerde satışların normal günlere göre yüzde 4-5 daha arttığına da dikkat çekti.

-“SEKTÖRÜN ÜZERİNDE BÜYÜDÜK”-

Toplantıda Migros’un 2011 sonuçlarını da değerlendiren Özgür Tort, 2011’de başarılı bir yıl geçirdiklerini belirterek “2011’de içinde bulunduğumuz sektör yüzde 10 büyürken, biz yüzde 11 büyüdük. Sektörün üzerinde elde ettiğimiz büyüme kadar önemli bir başka nokta daha var. O da bir yandan sepet artışı sağlarken, diğer yandan birebir satışlarda artış elde etmiş olmamız. Yani yeni mağazaların getirdiği ilave büyümenin yanı sıra aynı mağazada bir önceki döneme göre birebirde satışlarımızı artırdık” dedi. Tort, yüzde 11’lik büyümede Migros hizmet farkının kaldıraç olduğunu ifade ederek,” 2011 yılında 150 Milyon TL’yi aşkın yatırım gerçekleştirdik. 2012 yılında da benzer yatırım hacmi devam edecek. 2012 yıl sonu cirolarının 6.4 milyar TL olmasını hedeflediklerini açıklayan Özgür Tort,"Sadece Migros’ta ile çift haneli büyümeyi artıracağız" diye konuştu.

-“HER İŞ SAATİNDE 2 YENİ KİŞİ İŞE ALIYORUZ”-

Migros’un Türkiye’de istihdamın gelişmesinde kilit role sahip kuruluşlardan biri olduğunu hatırlatan Özgür Tort, yeni istihdam yaratmanın her zaman kendileri için öncelik oluşturduğunu belirtti. 2011 yılında 16 bin kişilik istihdama ulaştıklarını açıklayan Tort, 2012 yılında ilave 4 bin 500 istihdam yaratacaklarını söyledi. Halen yurtiçinde 68 ilde 720 mağaza ile yer aldıklarını vurgulayan Özgür Tort, 2012 yılında her hafta iki süpermarket açacaklarını, yurtdışında sektör lideri olarak Kazakistan’da ve Makedonya’da bulunduklarını belirterek, yeni ülkelerdeki yatırım fırsatlarını değerlendirmekle beraber ağırlıkla bu ülkelerdeki yatırımlarına odaklanacaklarını kaydetti. 2012’de haftada iki yeni mağaza açacaklarını belirten Özgür Tort, her iş saatinde 2 yeni kişiyi işe aldıklarını söyledi.

-“SATINALMA PEŞİNDE KOŞMUYORUZ”-

Özgür Tort, Migros’un yeni satın almalar planlayıp planlamadığı yolundaki bir soruya “Geçmişte bu konuda hep aktif olduk. Ancak şimdi çok özel bir çaba içinde satın alma peşinde koşmuyoruz.Eğer uygun fırsatlar çıkarsa da bir numaralı talip olacağımızı da biliyorum”yanıtını verdi. Migros’un satılması konusunda ise Özgür Tort “Migros’un sahibi durumundaki özel yatırım fonu Migros’u uygun koşullarda oluştuğunda bir gün mutlaka satacağını açıklamıştı. Bu aşama bu konuda başka paylaşabileceğim bir bilgi yok”dedi.

-“19 MİLYON HANENİN 12 MİLYONUNA ULAŞIYORUZ”-

Türkiye’de toplam 19 milyon hanenin 720 mağaza ile 12 milyonuna dokunabildiklerini ifade eden Özgür Tort, “Migros Grubu’nda 8.5 milyon hanenin alışverişini MoneyCard sayesinde sistemle analiz edip öngörü için kullanıyoruz. Üstelik bu veri ile sadece belirli ürünlerde değil, Türk sofrasında çok ağırlıklı olan etten şarküteriye meyve sebzeye kadar çok geniş bir alanda tüm alışveriş trendlerine hakim olabiliyor, alışverişin haritasını çıkarıyoruz” dedi.

Özgür Tort, mağazalarda büyüklüklerine göre 3 bin 500 ile 20 bin arasında çeşit sunarak, tam kararında bir yelpaze ile müşterinin karşısına çıktıklarını ifade ederek, sadece 2011 yılında 11 bin yeni ürünü raflara eklediklerini söyledi. “Müşterimizin ne az çeşitle seçim hakkını kısıtlıyoruz, ne de çok çeşitle kafasını karıştırıyoruz. Tam kararında çeşit sunuyoruz” diyen Özgür Tort, Migros’un 652 ihtiyaç birimi tespit ettiğini vurgulayarak şu görüşleri ifade etti:

“Migros mağazalarında müşterilerimiz kendilerini güncel hissediyor. Örneğin son dönemde yoğun olarak gündemde olan diyet programlarını düşünün. Günceli takip eden ve bunu reyonlarına yansıtan Migros için odak, hızlı bir şekilde sağlıklı beslenme ile ilgili ürünlere kaydı. Hiçbir dönemde son günlerdeki kadar, kivi, mantar, ananas, yöresinden tedarik edilen özel kuruyemiş, bakliyat satmadık”.

-“KOBİ’LERİ BİR ÜST LİGE TAŞIYORUZ”-

Perakendede öncü adımları atarken Migros’un perakende ve ekonomiye çok şey kazandırdığını belirten Tort, “Bir yandan 12 milyon haneye dokunabilirken diğer yandan tüm ticaretin kayıtlı olması için atılacak çok adım mevcut. Tüm organize rakiplerimizle birlikte henüz gıda perakendesinde organize oyuncuların toplam pazardaki payı sadece yüzde 29’dur. Ülke olarak gidilecek çok yol var” dedi. Migros’un sektörde ve Türkiye ekonomisinde yarattığı hareketliliği anlatan en iyi örneklerden birinin KOBİ düzeyindeki işletmelerle süregelen ilişkilerinin olduğuna dikkat çeken Tort, “Migros kurulduğu günden bu yana KOBİ’lerin ve ticaretin gelişimine destek vermiştir, vermeye de devam etmektedir. Bugüne kadar 100 KOBİ’yi ulusal firma haline getirdik. Halen bin 500 KOBİ ile çalışıyoruz. 104 KOBİ özgün markalarımız için üretim yapıyor. KOBİ’leri bir üst lige taşıyoruz” diye konuştu.

-ANADOLUM KAMPANYASI-

Türkiye’de ilk kez tedarikçi ile birlikte temalı üretim gerçekleştirdiklerini belirten Özgür Tort, “Nostalji temalı kampanya çok başarılı sonuçlar verdi. Tedarikçiler heyecanlandı, müşteriler beğendi, çalışanlar sahiplendi. 2012’ye Türkiye’nin özünden yola çıkan, ortak değerimiz olan çok kuvvetli bir yaşam iziyle, çok kuvvetli bir temayla, AnadoluM ile iddialı başlıyoruz” dedi. AnadoluM döneminin değerler, lezzetler, tasarruf özellikleri, Anadolu sembolleri, desenleri, yöresel tatları ile ‘Sadece Migros’ta’ 16 Şubat tarihinde başladığını açıklayan Tort, "Özel AnadoluM sembollü ve hediyeli markalar, Niğde’nin ahududulu gazozu, İzmir’in Kırıtaklar tulumu, Şemdinli’nin balı, Afyon’un kaymağı, Osmanlı şırası gibi yerel lezzetler tüm Türkiye ile buluşacak" dedi.