Uluslararası bir araştırma ekibi doğrudan doğruya migrenin gelişimiyle ilgili olan genetik bozukluk saptadı. Nature Medicine dergisindeki araştırma yazısına göre migren hastası bir ailede TRESK olarak isimlendirilen hatalı bir gen tespit edilmiş.

Bulgu, niçin beş kişiden birinde migren görüldüğünü açıklıyor diyor araştırmacı Zameel Cader. Anlaşıldığı üzere TRESK geni bazı insanlarda doğrudan doğruya migrenin gelişmesine neden olmakta. Söz konusu gen doğru işlemediğinde, çevresel faktörler beyindeki ağrı merkezlerini daha kolay etkinleştirip, şiddetli baş ağrısına neden oluyor.

Wellcome Trust Sanger Enstitüsü araştırmacısı Aarno Palotie"ye göre önemli buluş yeni ilaçların geliştirilmesine olanak verecek. Gerçi ilaç üretimine henüz uzun bir zaman var ama artık en azından neyi araştıracağımızı biliyoruz diyor Palotie.

Migren hastalarında görülen bozuk gen yeterli oranda etkinleşmediği için baş ağrısına yol açıyor. Bu nedenle yeni geliştirilecek olan ilaçların bu geni etkinleştirmeleri gerekiyor.

Cumhuriyet